Šta RADITI kad ljubav POSTANE navika

0
332

Prema istraživanjima, u svakoj  trećoj vezi bar jednom dodje do monotonije, sve u vezi postane rutinski i ima predvidiv tok. Za neke monotonija je očekivana neminovnost  i pošto su unapred sebe pripremili na ovakav tok dogadjaja, spremni su da u „lošoj“ vezi ostanu zauvek.

Postavlja se pitanje da li je veza prešla u naviku zato što je to očekivani sled događaja ili su možda partneri prestali da ulažu u svoj odnos i grade ga kako bi sprečili to da jednog dana oboma pređe u naviku?!

Rizik da ljubav postane navika  postoji u fazi ljubavne veze kada je sve prilično sigurno, obrasci ponašanja oba partnera su dobro poznati i uobičajeni, a čitava veza je ušuškana i stabilna.

Kada posmatramo ovakvu vezu, rekli bismo  da ne postoji ništa što u njoj nedostaje, pa zato ako se desi da se ovakve veze okončaju, čak i sami partneri, veoma često bivaju začuđeni. Treba napomenuti da u ovakvoj vezi ljubav obavezno nije nestala.  Predvidivim i ušuškanim tokom čitavog odnosa, došlo je verovatno do nagomilavanja nezadovoljstva, ali zbog  straha od gubitka veze i partnera  ona i dalje traje.

Kada je nezadovoljstvo podnošljivo, a strah od gubitka partnera veoma izražen, volja za promenom se teško pronalazi.

Često se dešava da se ovakvo stanje  stvari toleriše jer postoji snažno, ali iskrivljeno uverenje da u životu postoji samo jedna prava ljubav, a da je to baš ova sadašnja.  Pored ovog, postoji i uverenje da je ostati sam nešto strašno i neizdrživo.  Ono je jedno od ključnih koje osobu i drži u poziciji trpljenja i istrajavanja u vezi koja ne prija.

Sa druge strane, ukoliko jedan ili oba partnera smatraju da ljubavna veza svakog dana mora da bude ispunjena uzbuđenjem i dokazima ljubavi, brzo će biti razočarani i kao logičan sled oni će smatrati da je ljubav postala navika. 

Ovakvo stanje može dugo da traje i ono je siguran znak da je u vezi došlo do zastoja iz koga partneri ne pronalaze izlaz. Pristajući na ovakvu vezu partneri zapravo izbegavaju da preuzmu odgovornost za sopstveni život i tako propuštaju priliku da imaju kvalitetan ljubavni odnos kojim će biti zadovoljni. Pod uticajem lične filozofije o ljubavi mnogima se dešava  da ostaju u vezama koje su ispunjene trpljenjem, nezadovoljstvom i frustracijom.

Većina ljudi čak i ne smatra da je promena ovakvog stanja stvari moguća, te tako sebi oduzima mogućnost uticaja i pokretanja promena u pravcu koji donosi zadovoljstvo. Da bi se pokrenule promene i veza opstala, važno je preuzeti odgovornost i uložiti trud u pronalaženje rešenja za opstanak veze. Ukoliko su partneri orijentisani jedno na drugo, dobro se poznaju i žele da sačuvaju vezu, prevazilaženje poteškoća biće olakšano.

Ovo može biti težak i dugotrajan proces koji će zahtevati možda i stručnu pomoć, ali kada postoji  zajedništvo medju partnerima, prevazilaženje ovih prepreka može biti uspešno i doneti blagostanje i zadovoljstvo novoizgradjenim odnosom.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Jelena Dragičević Berat,
TA psihoterapeut
Kontakt: savetpsihologa@gmail.com
kontakt telefon: 065 3030120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here