Šta sve TREBA pripremiti pred BEBIN DOLAZAK kući?

0
3340

Tokom svih devet meseci pripremamo se na dolazak novog člana porodice, a te pripreme podrazumevaju mnogo promena, prilagođavanja, što u partnerskim odnosima što u planiranju daljeg suživota sa bebom. Iako se budući roditelji ne bave uređenjem doma i kupovinom stvari za bebu već u prvim mesecima trudnoće, dođe vreme kada i na to moramo misliti. To obično bude oko šestog meseca trudnoće, kada se dajemo u poteru za sobama za bebe, stvarima, flašicama, pelenama…

Nabavka za novog člana porodice podrazumeva mnogo toga a da ne biste mozgali o tome šta ste zaboravili – tu smo da vam na vreme ukažemo na sve što će vam biti potrebno, “za prvi udar” ali i pomoći oko kasnije bebine nege.

Nameštaj za bebinu sobu – da i bebi i roditeljima bude udobno

Nameštaj za bebin dolazak treba dopremiti među prvim stvarima za dete u dom. To podrazumeva kupovinu kreveca, posteljine i ogradice za krevetac, kvalitetnog madraca, ćebenceta ali i prekopotrebne police za povoj.

Mnogi roditelji praktikuju da tokom prvih meseci sobu dele sa bebom, odnosno da krevetac unesu u zajedničku, spavaću sobu, što im pruža bolji uvid u to koliko beba spava, kada se budi ali je i hranjenje i presvlačenje bebe znatno lakše kada vam je blizu, naročito kada dođe do noćnih ustajanja.

Stvari za bebu – lepši deo kupovine za bebu

Hajde da na početku izdvojimo nekoliko stvari koje bi trebalo pripremiti mnogo pre nego što beba dođe. To su pre svega kolica za bebu, nosiljka kojoj ćete bebu izneti iz porodilišta, torba za bebine stvari poput presvlaka, pelena, flašica…

Autosedište za bebe je takođe jedna od neizostavnih stvari ako znate da ćete često koristiti automobil sa bebom. Potom se opremite tehnikom, odnosno stvarima koje će pomoći i vama kao majci ali i bebi, kako biste se obe što pre navikle na “novi život”.

To su stvari poput izmlazalice za mleko (vaš novi prijatelj), sterilizator (za flašice, igračke, cucle, lagalice – koje takođe treba pribaviti), toplomer…

A šta je sa odećom i povojnicama?

Odeća za bebu se kupuje među poslednjim stvarima, što zbog rasta bebe u stomaku, što zbog želje da se na miru posvetimo odabiru najlepših zekica, pantalonica i majčica. Svakako će se dogoditi da i “u hodu” kupimo neke od pomenutih stvari za oblačenje bebe, kako nam koja stvar zapadne za oko ili nam se učini povoljnom.

Potrudite se da ne kupujete previše različite odeće za svoje novorođenče, jer, makoliko želeli da mu sve obezbedite, imajte na umu da će vaša beba izuzetno brzo prerasti svu svoju, prvu garderobu – a možda dođete u situaciju da beba nije obukla neki komad ni jedan jedini put.

Kozmetika za bebu i pelene (mnogo pelena)

Ono na čemu ne treba štedeti su svakako stvari za negu vaše bebice. Iako mnogi preporučuju kupanje bebe na svaka tri dana, kako bi se njena još osetljiva koža privikla na vazduh, dodire i platna od garderobice, voda će bebi znatno olakšati spavanje, pa čak i tegobe u slučaju grčeva ili skidanja naslaga sa kože.

Stoga, ne oklevajte da svojoj bebi priuštite laganu i toplu kupku. Kozmetika namenjena bebama prodaje se skoro svuda, od apoteka do velikih marketa ali birajte proverene proizvođače a potom pratite i rekaciju bebe na kupljene proizvode.

Ono čega ćete kupiti na stotine, čak i u prvim mesecima jesu pelene pa imajte u vidu da je svaki izlazak do prodavnice dobra prilika da kupite (još) pelena.

Veš se pere specijalnim deterdžentom namenjenim bebinoj garderobi i dva puta se ispira. Omekšivač možete ali i ne morate koristiti, jer makoliko vama lepo mirisao, neke bebe ne reaguju dobro na njega. Najbitnije je da garderobica bude čista i obavezno prepeglana.

Bebin dolazak kući iako je veoma lep i radostan trenutak ume da utiče veoma stresno na roditelje koji nisu na vreme obezbedili sve što je njihovoj bebi potrebno. Mislite o svemu na vreme i uživajte u prvim danima sa novim članom porodice, jer ćete te trenutke sigurno prepričavati svom detetu kad odraste.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here