Stare fasade u centru grada opasnost za prolaznike

0
661

Fasade na pojedinim kućama iz 19. veka u centru grada na Trgu Ćire Milekića, Trgu Svetog Stefana i Žitnom trgu, zaštićenim kulturno-istorijskim celinama, propadaju i predstavljaju opasnost za prolaznike zato što njihovi vlasnici nemaju para ili neće da ih obnove.

-Naša kuća datira iz 1851. godine. Temeljnu rekonstrukciju, koja je uključivala malterisanje, promenu prozora i vrata, kao i krovne konstrukcije uradili smo pre nekoliko godina i koštala nas je više hiljada evra. Svi radovi vršeni su prema zahtevima koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Međutim, ima vlasnika kuća koji nisu u mogućnosti da izdvoje toliki novac za rekonstrukciju, u čemu bi im morao pomoći grad ili resorno ministarstvo, rekao nam je vlasnik kuće na Žitnom trgu.

Stanari tri mitrovačka trga slažu se u konstataciji da postoje vlasnici kuća koji iznajmljuju lokale po ceni od 1.000-2.000 evra mesečno bankama i buticima, a odbijaju da sredstva ulože u rekonstrukciju dotrajalih fasada, koje ne samo da ruže izgled centra grada, već i predstavljaju opasnost po prolaznike. Nije retkost da padaju gromade maltera ili čitavi delovi zgrade, dok otpadanje crepova pri naletima vetra za šetače centrom grada predstavlja potencijalnu opasnost.

-Trg Ćire Milekića, Trg Svetog Stefana i Žitni trg predstavljaju zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja. Kuće su građene krajem 18. i početkom 19.veka sa elementima baroka i građanske arhitekture. Zavod poseduje projekte svih građevima na trgovima i propisuje zahteve za njhovu rekonstrukciju, koji se odnose na boju i izgled fasade, širinu prozora, kao i izgled krovne konstrukcije. Tu se naše ingerencije završavaju, jer Zavod ne raspolaže sredstvima za njihovu obnovu, kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, napominjući da je dosta fasada protekle decenije ipak obnovljeno, dok se najugroženiji objekti još uvek nalaze na Žitnom trgu.

Kamen spoticanja u rešavanju ovog problema je nepostojanje posebne gradske odluke koja bi vlasnicima propisala obaveznu obnovu fasada, ali i odredila učešće grada u troškovima, kao što je slučaj sa evropskim i gradovima susednih zemalja. Time su vezane ruke i građevinskoj inspekciji, koja redovno obilazi ugrožene objekte na gradskim trgovima i izdaje rešenja o njihovoj sanaciji, ali uzalud.

Kako se uglavnom radi o etažnoj svojini više vlasnika teško postižu dogovor o plaćanju popravki, kao što je slučaj sa kućom prvog mitrovačkog gradonačelnika Ćire Milekića na Žitnom trgu, koja decenijama nezaustavljivo propada. Radi se o građevini s kraja 19. veka izgrađenoj u stilu neorenesanse bogato ukrašenoj dekorativnom ornamentikom. Zbog opasnosti po prolaznike, otpadanja delova atike i balkona gradska građevinska inspekcija u više navrata davala je naloge za sanaciju, te ograđivala deo trotoara ispred objekta.

Kako je ovde reč o etažnoj svojini više vlasnika, kao i socijalnim stanovima u prizemlju, već nekoliko godina čeka se na imenovanje upravnika objekta, pošto su iz nadležne gradske uprave stigla uveravanja da će Grad Sremska Mitrovica preuzeti finansiranje obnove fasade.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here