STEJANOVCI: Sačuvana kuća narodnog heroja Stevana Petrovića Brila

0
822

Tokom Drugog svetskog rata Srem je bio jedno od glavnih žarišta Narodnooslobodilačke borbe u Srbiji, a u njemu su formirane i oslobođene partizanske teritorije. Upravo u tom okrugu sačuvane su kuće narodnih heroja, a među njima je i rodna kuća Stevana Petrovića Brila u Stejanovcima, u Opštini Ruma.

Objekat je proglašen za nepokretno kulturno dobro i ima status spomenika kulture i to rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica od 4. januara 1979. godine. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, koji je nadležan na teritoriji opštine Ruma, kažu da je kuća očuvana i u dobrom stanju, pošto je u privatnoj svojini, pa ga vlasnici redovno održavaju.

Što se tiče karakteristika kuće iz Zavoda objašnjavaju da je reč o panonskom tipu kuće od cigle, podignute u obliku ćiriličnog slova „G” sa dve sobe do ulice koje imaju dvostruke trokrilne prozore sa kutijom. U produžetku u dvorištu, nalaze se kuhinja, ostava i letnja kuhinja sa ulazom. Ispred ostave i kuhinje dozidani su kupatilo i veranda. Kuća je pokrivena biber crepom, a ostatak parcele popunjen je različitim ekonomskim objektima. Zanimljiv je podatak da se na kući nalazi spomen ploča sa netačnim podatkom o godini smrti narodnog heroja.

Petrović Bože Stevan – Brile rođen je 17. novembra 1921. godine u Stejanovcima. Član SKOJ – a postao je od 1941. godine, a član KPJ 1943. godine. Nakon okupacije javio se u partizane u Fruškogorski partizanski odred i bio je odličan borac, a naročito se specijalizovao za diverzantske akcije. Kada je avgusta 1942. godine u Fruškoj gori formirana prva diverzantska desetina Brile je postao njen prvi politčki komesar. Prva partizanska diverzantska grupa formirana je u januaru 1943. godine a njen prvi komesar postao je opet Brile.

Najveća akcija koju je imao zajedno sa Milanom Koricom – Kovačem (takođe narodni heroj) izvedena je 14. februara 1943. godine na Termocentralu u Vrdniku. Poslednja od velikih akcija bila je miniranje beočinske pruge 1943. godine. Za narodnog heroja proglašen je 22.12.1942. godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kovač)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here