Stomatološka ordinacija kao ODRAZ KVALITETA USLUGE: Koju opremu treba da ima?

0
1783

Stomatološke ordinacije se među sobom ne razlikuju puno. Iako imaju više ili manje zaposlenih, veći ili manji radni prostor, one u suštini moraju da imaju istu osnovnu opremu koja obezbeđuje bezbedan rad i najbolji rezultat u praćenju zdravlja zuba i desni.

Koliko god da je važno da stomatološka ordinacija ima kvalifikovane radnike, toliko je važna i oprema sa kojom rade. Od nje zavisi i to koliko će pacijentu biti prijatne pojedine intervencije, ali i mogućnost izvođena onih najkomplikovanijih procedura.

Stomatološka stolica – udobnost i funkcionalnost pre svega

Današnje zubarske stolice samo izgledom podsećaju na nekadašnje modele i sada pružaju ugodan proces pregleda kako pacijentu tako i lekaru. Reč je o skupoj opremi, ali ni jedna stomatološka ordinacija ne može bez nje.

Nju čini sama stolica, svetlo, deo sa uređajima za tretiranje zuba, ali i deo sukcije i ispiranja u delu za pacijenta. Koristi se u svakoj proceduri i za svaki postupak tako da mora da odgovara i deci i odraslima.

Da bi ispunila sve zahteve koji se mogu susretati u stomatološkoj ordinaciji, stolica se prilagođava uslovima rada: podiže, spušta, obara naslon za leđa i glavu. Njeno podešavanje se može raditi i preko papučice i preko doktorskog bloka, a neke zubarske stolice može da podešava i sam pacijent.

Svetlo je drugi važan faktor i lako se pomera, ali može i da da različitu jačinu, opet jednostavnom kontrolom preko displeja od strane zubara. Odatle se jednostavno puni čaša za vodu, uključuje sukcija pljuvačke, a i nalazi se nosač za nasadne instrumente i creva kojima se tretiraju promene.

Koliko se unapredio komfor pacijenta govori i to da stomatološke stolice imaju ugrađen bojler za destilovanu i toplu vodu, a da to pacijenti ni ne znaju. Sve radi što prijatnijeg iskustva u stomatološkoj ordinaciji.

Zaštitne naočare – važan deo zaštite stomatologa

Stomatolozi rade u nepovoljnim uslovima, tretiraju promene u usnoj duplji koja je prepuna bakterija i često sa promenama koje treba lečiti. Pljuvačkom se prenosi veliki broj njih, ali i disanjem što se ne može izbegnuti jer je u pitanju blizak kontakt.

Uz masku za nos i usta, rukavice, zaštitne naočare čine celinu i pravilnu zaštitu pri svakodnevnim intervencijama.

Reč je o posebnoj vrsti naočara koje štite regiju očiju, udobne su i ne smetaju stomatologu u radu. Okvir je proziran, bez dioptrije, stakla ne magle, a drške se podešavaju za maksimalnu udobnost.

Zaštitne naočare se nose preko standardnih naočara za vid i ne smetaju u radu pa čine neophodan deo pravilne zaštite zdravlja svakog zubara.

Oprema za sterilizaciju pribora

Stomatološka ordinacija sadrži veliki broj nasadnih instrumenata i instrumenata za pregled. Svi se prave od izdržljivog materijala koji može da se steriliše na visokim temperaturama od preko 100 stepeni.

Na ovaj način je svaki pacijent bezbedan i dobija hirurški sterilne instrumente u radu. Sve drugo se daje kao jednokratno: ubrusi, čaše, slamke, dodaci za sukciju, špricevi i igle…i odmah se odlažu po svim propisima. Zato svaka stomatološka ordinacija pored zaštitne opreme mora da ima i sterilizator i dosta jednokratnog pribora i daje ga svakom pacijentu.

Ovo je oprema koja čini osnov za rad svakog zubara i omogućavaju pravilnu upotrebu instrumenata za izvođenje i najkomplikovanijih procedura. Samo na ovaj način stomatolozi mogu da istaknu svoje znanje i pravilno pomognu pacijentima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here