Svečano obeleženo 45 godina Kulturnog centra Pećinci

0
346

Ove godine se upravo navršava 45 godina od kako je osnovana centralna ustanova kulture u opštini Pećinci i tim povodom sala Kulturnog centra u petak 20. oktobra je, na svečanom otvaranju sedmodnevne manifestacije „KCP – 45 godina sa vama“, okupila sve one koji su dali ili daju doprinos razvoju kulturnih sadržaja tokom svih tih godina. Generalni pokrovitelji manifestacije su Opština Pećinci, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Na početku svečanosti obratio se v.d. direktora Kulturnog centra Slobodan Stanković, koji je tom prilikom istakao važnost postojanja kulturnih centara u manjim sredinama, kao i želju i potrebu da se poboljša kulturni život u pećinačkoj opštini.

Važno je da nastavimo dugogodišnju saradnju sa svima vama koji se trudite da unapredite kulturni život u našoj opštini, a mi ćemo nastaviti da razvijamo kulturu ne samo u Pećincima, nego i u svih ostalih 14 naselja, osluškujući pre svega vaše potrebe. Pored ulaganja u objekat u kojem se trenutno nalazimo, polovina opštinskih naselja ima funkcionalne domove kulture u kojima ćemo zajednički organizovati programe” – istakao je Stanković.

Svečanosti je prisustvovala i savetnik ministra kulture Dragana Mitrović, koja se zahvalila Kulturnom centru na predanom izgrađivanju publike posvećene umetnosti, i rekla da je ovaj jubilej dokaz da kultura opstaje, postoji i razvija se i u sredinama van prestonice. Ona je dodala da na kalendaru kulturnih događaja ravnopravno mesto sa mnogim velikim festivalima i događajima zauzima i ovaj znameniti događaj – jubilej.

I to je doprinos, rekla bih zajednički, decentralizaciji u oblasti kulture, što je istaknuti prioritet Ministarstva kulture. Čestitam organizatoru, zahvaljujem se publici i želim vam da posvećeno i s ljubavlju ispratite program ove i narednih večeri. Idete polako ka poluvekovnom jubileju što zaista nije malo, a imajući u vidu da je veliki deo programa posvećen stvaralaštvu dece i mladih, smatram da imate čime da se ponosite” – rekla je Mitrović.

Pored resornog ministarstva, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama na čelu sa pokrajinskim sekretarom Draganom Milošević takođe već godinama unazad pomaže rad Kulturnog centra, a pomoćnik pokrajinskog sekretara Milan Micić rekao je prilikom obraćanja da je opština Pećinci prostor koji odiše istorijom i bogatim kulturnim nasleđem, kao i da će Pokrajinski sekretarijat nastaviti da pomaže aktivnosti oko srednjovekovne tvrđave Kupinik, ali i drugih kulturnih i istorijskih nasleđa u našoj opštini.

Na kulturnoj mapi Srbije Pećinci zauzimaju značajno mesto. Tvrđava Kupinik i poslednji Brankovići koji su u njoj boravili, predstavljaju ostatke poslednje srpske srednjovekovne državnosti, koja je nastavila da živi ovde u Sremu, baš na ovom prostoru, u Kupiniku“ – naglasio je Micić.

Svesrdnu podršku u realizaciji svih programa Kulturnog centra pruža upravo Opština Pećinci. Zamenik predsednika Opštine Zoran Vojkić izjavio je da je Kulturni centar zadnjih nekoliko godina pokretač svih kulturnih aktivnosti u pećinačkoj opštini, a poseban značaj ima Pećinačko kulturno leto i Dečije kulturno leto koje se održava u svim naseljima naše opštine.

Opština Pećinci je prepoznala značaj Kulturnog centra kao generatora svih kulturnih događaja u u našoj opštini i uvek će imati našu podršku. Razne sekcije koje rade u okviru ove ustanove veoma su značajne za decu i mlade, a mi pomažemo koliko god možemo – od kupovine muzičkih instrumenata do narodnih nošnji. Svi zajedno se trudimo da kulturni sadržaji budu prisutni u svim naseljima naše opštine“ – izjavio je Vojkić.

Na svečanosti je prikazan kratak promotivni film „45 godina – Kulturni centar „Pećinci“, a nakon toga direktor Stanković uručio je najpre Povelje za dugogodišnju saradnju i doprinos u kreiranju i realizaciji kulturno-umetničkih, obrazovnih i zabavnih programa u opštini Pećinci Ministarstvu kulture Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opštini Pećinci.

Pored povelja, direktor Stanković uručio je i plakete, priznanja i zahvalnice, saradnicima, javnim ustanovama, udruženjima i organizacijama koji su, svako u svojoj oblasti delovanja, doprineli razvoju i unapređenju kulturnih sadržaja u opštini, svih ovih godina. Takođe, Stanković je uručio i posthumno Plakete zahvalnosti onima koji su na neki način obeležili jedan duži vremenski period kada je u pitanju kultura u opštini Pećinci i doprineli njenom razvoju i promociji – Tomislavu Vidakoviću, Olgici Bogdanović i Saneli Milošević.

Svečanost otvaranja programa jubileja uveličana je nastupima Mile Cvetković iz Pećinaca, polaznice Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje Kulturnog centra i vanredne učenice 6. razreda Muzičke škole „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici, i recitalom Nikoline Božić iz Pećinaca, koja se sa pesmom „Vragolije“ pre desetak godina uspešno predstavila sa 10 najboljih recitatora u Srbiji na takmičenju u kategoriji srednji uzrast.

U ime nagrađenih obratio se Dragoljub Trindić, slikar iz Karlovčića, koji je tom prilikom izrazio zahvalnost Kulturnom centru na radu, jer, kako je rekao, mladi ljudi ali i stariji, dolaze u ovu ustanovu i bave se kulturom na opšte dobro svih nas. Voditelji programa svečanosti bili su Teodora Milinković i Goran Eror novinari Radio Televizije Vojvodina.

SPISAK DOBITNIKA NAGRADA KULTURNOG CENTRA PO KATEGORIJAMA:

Povelje zahvalnosti: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Opština Pećinci

Plakete zahvalnosti – posthumno: Tomislav Vidaković, Olgica Bogdanović, Sanela Milošević

Priznanja za izuzetne uspehe u kulturnoj delatnosti: Muzičko-instrumentalna sekcija Kulturnog centra – Studio za muzičko obrazovanje i edukaciju, Dramska sekcija Kulturnog centra, Literarna sekcija Kulturnog centra, Perica Odobašić, Dragoljub Trindić, Bojan Naić, Zoran Jovičić, Irina Arsenijević, Nikolina Božić, Vanja Gajić

Zahvalnice za uspešnu saradnju i podršku: Narodna biblioteka u Pećincima, Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ Pećinci, Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci, Osnovna škola „Dušan Jerković Uča“ Šimanovci, Osnovna škola „Dušan Vukasović Diogen“ Kupinovo, Tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ Pećinci, OMŠ „Teodor Toša Andrejević“ Ruma, Turistička organizacija opštine Pećinci, Arhijerejsko namesništvo pećinačko, Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, Centar za socijalni rad opštine Pećinci, Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk“ Pećinci, Crveni krst Pećinci, Mesna zajednica Pećinci, Mesna zajednica Šimanovci, Lovačko društvo Pećinci, Društvo za negovanje narodne tradicije „Pećinci“ iz Pećinaca, Društvo za negovanje narodne tradicije „Iskon“ iz Šimanovaca, Društvo za negovanje narodne tradicije „Kupinik“ iz Kupinova, Folklorno društvo „Izvor Donji Tovarnik“ Donji Tovarnik, Kulturno-umetničko društvo „Karlovčić“ iz Karlovčića, Pevačko društvo „Svitac“ iz Deča, Društvo za negovanje narodne tradicije „Iskon veterani“ iz Šimanovaca, UŽ „Sremica“ Pećinci, UŽ „Kolevka Srema“ Pećinci, UŽ „Šimanovčanke“ Šimanovci, UŽ „Majka Angelina“ Kupinovo, UŽ „Lepote Ašanje“ Ašanja, UŽ „Ogarčanke“ Ogar, UŽ „Sunčev cvet“ Donji Tovarnik, UŽ „Veselice“ Deč, UŽ „Popinčanke“ Popinci, UŽ „Karlovčićanke“ Karlovčić, RTV Vojvodina, Sremska TV, RTV Stara Pazova ,Radio „Donji Srem“ Pećinci, Sremske novine, Pećinačke novine, M novine, Sremske vesti, Sremskomitrovački portal

Zahvalnice zaposlenima u Kulturnom centru: Branislava Trifunović, Radovan Drljača, Dragan Filipović, Aleksandar Milovanović, Nedeljka Velikić, Nada Mihajlović

POVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here