Svedočanstvo mitrovačkog sveštenika zaraženog koronom: “BIO SAM NA IVICI PAKLA!”

0
9396

Dvadesetak dana bio sam kao na ivici pakla. Za to vreme nisam bio u prilici da koristim medije. Nakon izlaska iz bolnice otvorio sam Facebook i video statuse nekih prijatelja koji tvrde da korona ne postoji, da je sve laž i izmišljotina.“- kazuje sveštenik mitrovačke Male crkve na Savi Andrija Avakumović koji je u Kovid bolnici proveo tri sedmice zbog korone, sa teškim zapaljenjem oba plućna krila.

Ovaj razgovor upravo je i upriličen da bi on svoje iskustvo podelio sa parohijanima i širom javnošću u kojoj i dalje, posle gotovo pola godine od početka epidemije, postoji izvestan broj građana koji smatraju da je cela priča oko kovid virusa izmišljotina svetskih krugova moći.

Kao sveštenik imam obavezu da iznesem svoje iskustvo. Preko dvadeset dana borio sam se sa ovom pošasti. Kod nekog ona bude blaga, a ja ni najgorem neprijatelju ne bih poželeo da prođe moje iskustvo, mada je od mog bivalo i gore.“- govori otac Andrija, dodajući:

Upozoravam i umoljavam građane da se koliko god je moguće više čuvaju, da poštuju preporuke lekara. Sačuvajte se!

Ipak, nismo mogli da ne pomenemo i činjenicu da mnogi smatraju da se korona virus lako širi i zbog bogosluženja u crkvi kao i pričešća. Sveštenik Andrija to demantuje:

 “Želim da poručim zlonamernicima da se nisam zarazio u crkvi i oko crkve. Znam i mesto i vreme susreta sa koronom. Reč je o običnoj ljudskoj neopreznosti koja se dogodila daleko i od crkvenih prostorija i van svih bogoslužbenih radnji.”

Ipak, proces oporavka, iako dugotrajan i mučan, završio se uspešno. Sad ide period rehabilitacije. Otac Andrija je želeo da se zahvali i medicinskom osoblju Kovid bolnice:

“Koristim ovu priliku da se zahvalim našoj upravi grada i bolnice. U svakom momentu – bar tako sam ja doživeo – bilo je lekova i svega dovoljno za oporavak bolesnika iako su oboleli ljudi, u jednom trenutku, dolazili kao na traci. Moram reći da su svi, ne samo doktori i medicinske sestre, već i servirke, spremačice i drugo nemedicinsko osoblje, heroji ovog vremena i svojih poziva, kao i da naš grad ima velike ljude sa velikim srcem, herojima ravnim vitezovima Košara.” – kazivao je otac Andrija.

 “Svakog dana kad krenu na posao i pored sve zaštitne opreme, skafandera, maski, rukavica, vizira, pod kojima se tope od vrućine, oni rizikuju da na kraju radnog dana bolest ponesu i prenesu u svoje porodice.  Za posao koji obavljaju treba da budu nagrađeni i pažnjom i poštovanjem. A plata, da se poveća i za duplo, i to bi bilo malo za trud, rad, ljubav i energiju koju ulažu. Zahvaljujem im se iz sveg srca. “- zaključio je sveštenik protonamesnik Andrija Avakumović najavljujući da će on službe u Maloj crkvi služiti čim se ispune zdravstveni preduslovi, jer posle boravka u Bolnici dužan je da se pridržava dve sedmice samoizolacije.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here