Svinjsko meso poskupelo, afrička kuga dolila ulje na vatru

0
764

Proteklih nekoliko meseci maloprodajna cena svinjskog mesa u Srbiji porasla je za oko 20 odsto, što je posledica, između ostalog, i aktuelne afričke kuge svinja. Sa druge strane, mali uzgajivači zbog zaraze već mesecima nemaju promet. Bliži se period svinjokolja i sve je izvesniji odlazak u mesaru umesto loženja pušnice. 

Već dva meseca, meštani Višnjićeva, sela u opštini Šid, vode borbu sa afričkom kugom svinja. I dok svakog dana strepe da li će zaraza ući u njihove obore, suočavaju se sa još jednim problemom – zabranjena je prodaja svinja. 

Mi ne možemo već duži vremenski period da se pomaknemo. Ne možemo da platimo račune„. kaže Milka Jovanović, koja ima farmu svinja u Višnjićevu.

Slična situacija u još 113 naselja u Srbiji, a bliži se i jesen. Već sa prvim mrazom kreću svinjokolji, ali u zaraženim područjima, mnogi neće imati šta da kolju, dok drugi ne mogu svinje da prodaju. Zbog toga, i mesare očekuju veći promet.

Porašće i potrošnja mesa, soljenje slanine, pečenica, šunki i tako dalje. Potražnja za mesom će se povećati“, ističe Predrag Avramović, direktor mesare „Štrand“.

Sve to ima svoju cenu. Maloprodajna cena svinjetine u proteklih nekoliko meseci porasla je za gotovo 20 odsto. U mesarama je sada za kilogram neophodno izdvojiti oko 890 dinara. Jovanovići iz Višnjićeva se nadaju da neće morati u mesaru. 

Mi nismo navikli da u našem dvorištu nema svinja. Mi nismo navikli da mi kupujemo, na primer, kilo mesa. Nismo navikli na malo. Mi smo navikli da imamo svoju mast, da imamo svoje proizvode, svoj kulen, svoju slaninu, svoje sve„, kaže Milka Jovanović.

Inače, potrošnja mesa u Srbiji je već nekoliko godina u ozbiljnoj krizi, odnosno 1990-ih smo trošili 65 kilograma mesa po glavi stanovnika, a danas svega oko 42 kilograma, dok se u EU troši između 85 i 100 kilograma.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here