TALAS RESPIRATORNIH INFEKCIJA: Domovi zdravlja puni prehlađene dece

0
939

Usled činjenice da su respiratorne infekcije već tradicionalno u ovo doba učestalije, u mitrovački Dom zdravlja javlja se veći broj dece sa simptomima virusnih infekcija, a povećanje broja pacijenata naročito je izraženo od početka drugog polugodišta.

Temperatura, kašalj i malaksalost simptomi su virusne infekcije, koje vladaju tokom zime. Početkom drugog polugodišta, boravak u kolektivu, sasvim očekivano, rezultirao je brzim prenosom zaraze. Situacija je slična i u mitrovačkim vrtićima. Kako kažu, u proteklih nekoliko dana manje je dece i u vrtićima, a kao uzorok navode respiratorne infekcije i stomačne viruse, te apeluju na roditelje da bolesnu decu ne dovode u vrtić, kako bi smanjili mogućnost obolevanja većeg broja mališana.

Najprepoznatljiviji virusi tokom zime uglavnom su virusi gripa i respiratorni virusi. Oni imaju jasan vrhunac učestalosti tokom zimskih meseci, zbog čega se često nazivaju zimskim virusima. U mitrovačkom dispanzeru slika je slična svake zime – povećan broj pacijenata sa sličnim simptomima.

Što više tečnosti, vitamini, antipiretici i odmaranje – savet je pedijatara. Naravno, u slučaju nešto trajnije temperature i ozbiljnijih simptoma, obavezno je javiti se lekaru. Prevencija je pola zdravlja, te na jačanju imuniteta treba raditi tokom čitave godine, a ono što se u svakom slučaju ne preporučuje jeste uzimanje lekova na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here