U Kukujevcima sve „pršti“ od posla, kažu da im nikad nije bilo bolje: NI KORONA IM NIŠTA NE MOŽE!

0
6566

Iako neverovatno zvuči da vam neko za 2020. godinu kaže da je bila jedna od najboljih godina do sada, takvih slučajeva ima. I ne govorimo samo o pojedincima i o firmama, već o mestu i varoši u Srbiji u kojoj tvrde da ima je prethodna godina bila jedna od najboljih.

Mesto Kukujevci, za koje smo ranije rekli da nosi tugaljivo ime, ali da je sve osim tugaljivo, sada to samo potvrđuje. Sremsko selo u šidskoj opštini sa oko 2.000 stanovnika, gde svi radno sposobni zarađuju platu, nije ni teške 2020. godine uzmaklo pred nedaćama, čak suprotno.

Zaposlili su oni i prošle godine sve radno sposobne, ali ne samo njih, već i mnoge iz okolnih mesta tokom letnje sezone. A kako nam žitelji kažu, jedino što se u toku ove pandemije promenilo jeste rast, i to u svemu od barem 10 odsto.

Naime, u Kukujevcima su mali porodični biznisi postali ozbiljne poslovne priče koje svake godine rastu i dodatno upošljavaju. S druge strane, tradicionalne poljoprivredne kulture izašle su iz okvira porodica i postale tržišno orijentisane. Ovo selo u Vojvodini, ni danas uprkos pandemiji virusa korona, nema problem sa zapošljavanjem i natalitetom.

Jedino što se može smatrati ugroženošću zbog korone jesu zatvoreni kafići, te ne možemo da popijemo kafu kako bismo inače, ostalo se ne primeti u selu“, kaže Siniša Rekić, vlasnik firme auto-servisne opreme „Aso-Ler“ iz Kukujevaca.

Firme u ovom mestu, zastupljene su u raznim delatnostima – meštani se bave preradom mesa, prodajom vulkanizarske opreme, ali je mesto poznato i po farmi koza. Postoji i zemljoradnička zadruga, jer nekoliko domaćinstava ima plantaže jabuka i krušaka, a i duvan se uzgaja na više od 1.200 hektara kukujevačkog atara.

Kako naš sagovornik ističe, svi su u plusu – i građevinska i industrija mesa, kao i ratari.

Mi smo recimo 10 odsto bolji nego lani, što je impresivno. Znamo da je slična situacija i u građevini, jer nam kolege kažu da je prodato više građevinskog materijala nego prethodne godine. Što se tiče i ratarstva, ova godina je bila jedna od boljih i po pitanju vremena koje je pogodovalo svim kulturama, ali i recimo cene kukuruza, jabuka, duvana...“, priča Rekić.

Kako dodaje, sezona duvana je odrađena potpuno normalno, bez obzira na virus, pa su tako zapošljavani i mnogi sezonci koji su dolazili iz drugih mesta.

Ko god je hteo da radi taj je u plusu. Nema grane koja je ugrožena zbog virusa i svega što se dešavalo„, ističe Rekić.

Objašnjavajući da je sve nastavljeno i poboljšano, uprkos pandemiji virusa, Rekić kroz šalu dodaje i da su svi, ako ništa drugo, farbali kapije i ograde.

Naša firma posluje i van granica i jeste bilo zastoja, ali to uopšte nije uticalo na celokupno poslovanje – 10 odsto smo jači. Ove godine smo i radnike stimulisali kroz trinaestu platu, što svakome znači i moralno„, navodi naš sagovornik.

U Kukujevcima, pored posla, koji mlade zadržava u ovom vojvođanskom mestu, funkcioniše i nekoliko udruženja poput Udruženje žena, Lovačko udruženje, ali i Udruženje penzionera, kao i fudbalski klub „Obilić“. A način da se druže i održe rad našli su i tokom pandemije.

To su uspeli, recimo, kroz organizaciju Novogodišnjeg vašara, gde je prikupljana pomoć onima kojima je potrebna.

Osim vrednih ljudi, ovo mesto ima i železnicu, a nalazi se i u blizini autoputa Beograd-Zagreb, što dodatno govori u prilog razvijanju privatnog biznisa s jedne strane i privlačenju novih investicija s druge.

Pre nekoliko godina selo Kukujevci dobilo je i nagradu za najuspešnije selo u Srbiji, a sada bi se recimo moglo ponositi i uspešnom borbom protiv protiv uticaja virusa korona na poslovanje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(T. K. /blic.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here