U Sremskoj Mitrovici obeležen nacionalni praznik Rusina

0
517

U mitrovačkom pozorištu „Dobrica Milutinović”, održana je svečana akademija povodom 170 godina od doseljavanja Rusina na prostore Srema.

Svečanost je održana u znak obeležavanja 17. januara, dana kada je daleke 1751. godine administrator Habsburške monarhije u Bačkoj Franc Josif de Redl potpisao rešenje o doseljavanju Rusina (Rutena) iz siromašnih predela podno Karpata u Panonsku niziju.

„Takve proslave, odnosno 17. januar kao Nacionalni dan Rusina vrlo je značajan za rusinsku nacionalnu zajednicu ali značajan je i za sve narode i narodnosti koji žive zajedno s nama na raznim terenima. U tim danima predstavljamo svoju rusinsku nacionalnu zajednicu i ljudima u celoj Vojvodini, odnosno Srbiji sa kojima živimo već skoro 271 godinu. Tamo gde su Rusini u homogenim sredinama kao što je Ruski Krstur, Đurđevo, Kucura imamo obrazovanje na rusinskom jeziku u celoj vertikali odnosno od predškolskog obrazovanja do gimnazije u Ruskom Krsturu.”- rekla je Olena Papuga državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice.

Odluka da se baš 17. januar slavi kao nacionalni praznik doneta je na sednici Nacionalnog saveta, kada su ustanovljeni i grb i zastava Rusina u Srbiji.

Grb je u obliku četvrtastog, takozvanog francuskog štita, sa simbolom starih Slovena uspravnim medvedom, na desnoj, a četiri plave i tri žute pruge na levoj strani. Zastava ovdašnjih Rusina je srpska trobojka s opisanim grbom u sredini.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here