U susret izborima: DA L’ DA SE UBIJEM IL’ DA SE UMIJEM?

0
2011

Po logici stvari, temperatura na sednicama mitrovačke gradske skupštine, kako se bliže izbori, počinje da se povećava uprkos nadolazećoj zimi. Opoziciona GG “Grad za sve nas”, napuštajući poslednju sednicu, pokušava da kapitalizuje ovaj potez, obrazlažući razlog napuštanja svojim najplemenitijim motivima. Na prvi pogled, moglo bi im se dati za pravo.

Da se podsetimo o čemu se radi. Odbornici opozicionog “Grada za sve nas” predložili su da se u dnevni red uvrsti i tačka u kojoj bi se raspravljalo (i usvojilo) oduzimanje novčanih primanja članovima Upravnih i Nadzornih odbora u svim lokalnim javnim preduzećima i ustanovama kulture. Identično bi prošli i članovi tzv. gradske vlade. I taj predlog sasvim je u redu, iz pozicije autora ovog teksta, koji se, decenijama unazad, nagledao svakojakih primata u tim odborima koji često nisu znali ni da se potpišu, a kamoli da odlučuju o pitanjima vezanim za rad odbora čiji su bili član. Uglavnom, birani su stranački kadrovi čiji je zadatak bio skupljanje sigurnih, kasnije kapilarnih, glasova u svojim sredinama, a članstvo u Odborima je bila napojnica za tu vrstu (ne)časne partijske rabote.

Problem kod predloga “Grada…”, kako je objašnjeno od strane sekretara gradske skupštine, je to što nije predat na vreme niti na obrascu koji je u skladu sa poslovnikom. I tu bi stvar trebala da legne, da jedna lepa ideja propadne zbog nestručnih kadrovika ove grupe građana. Ipak, oni su odlučili da od svega prave cirkus, a sebi pokušaju popraviti rejting među biračima.

U svemu, najmanje bitno da li je predlog predat na vreme, 24 sata pred održavanje sednice (koji minut pre – po tvrdnji opozicije ili sa zakašnjenjem, kako kažu u sekretarijatu skupštine), mogao je biti predat (u odgovarajućoj formi) i danima pre krajnjeg roka, ali “stručnjaci” GG-a to nisu učinili. Zašto? Nemamo pojma, niti nam je iko znao objasniti.

Štaviše, ovaj izvanredan predlog, mogao se naći na sednicama skupštine i mnogo pre, čak godinama pre. Recimo, kada je lider ove grupe Vladimir Petković bio gradonačelnik, zašto tada nije predložio ukidanje ovih apanaža nego se, cenim u ličnom interesu, bavio promenom Generalnog urbanističkog plana, zbog čega je, na kraju krajeva, i dobio nogu u dupe sa funkcije gradonačelnika. Ako se ne varam, beše to pre sedam godina.

Ili, zašto odbornik GG-a Miloš Milenović to nije predložio pre 2012. godine, kad je i sam bio član jednog takvog odbora ispred svoje tadašnje Demokratske stranke, u koju je prešao iz SPO-a.

Ili, zašto odbornica GG-a Kristina Dragišić onomad nije to predložila umesto što se dodatno nakačila na gradski budžet kako bi dobila 3,5 miliona dinara za „Karitas“ humanitarno udruženje pod okriljem katoličke crkve čiji je zastupnik, za poslove iz nadležnosti socijalne politike, iako u gradu već postoje državne institucije koje se time bave. I bivši načelnik Miroslav Jovanović, sada odbornik istog ovog GG-a, mogao je da predloži ukidanje naknada za članove NO/UO za vreme svog mandata, no tada mu to nije smetalo, kao što mu tada nije smetalo ni da se za manifestaciju “Karneval brodova” koja je u Mitrovici trajala samo jedan dan, baci preko milion dinara novca istih onih građana nad čijim interesima sada lije krokodilske suze.

Ili Dr Orelj, dugogodišnji član SPS-a, koji je pre neki dan svoj izbor za načelnika Odeljenja za neurologiju započeo rečima ”Pa ako neće niko, evo – ja ću”, jer su ostala uvažena gospoda-lekari iz protesta to odbili zbog smene glavne sestre od strane bolničkog menadžmenta. Daleko od toga da se u ovoj opaski asocira na njegovu stručnost, reč je o moralu na koji se on često poziva sa skupštinske govornice, pa i sad kada se solidariše sa ostalim članovima “Grada za sve nas” po pitanju predloga o ukidanju nadoknada članovima UO/NO. Neka moralna načela za njega očigledno ne važe.

Mogli bi ovako pretresti svakog licemernog odbornika „Grada za sve nas“, ali bi to oduzelo previše teksta.

Ostaje gorak ukus da je 11 odbornika ove opozicione grupe, svojom glupošću, neznanjem i nestručnošću, obezvredilo jednu odličnu ideju, a koja se tiče upravo, već prečesto pominjanih, naknada za članove UO/NO. Postavlja se logično pitanje, kako bi ovi stručnjaci vodili lokalnu samoupravu kad ni ovakve sitnice nisu u stanju da definišu u skladu sa poslovnikom i zakonima.

Uostalom, kad smo već kod nestručnosti, šta reći za ljude koji žele vlast u lokalnoj samoupravi, a ne znaju ni koliko u mitrovačkoj gradskoj opštini ima sela. Na svojoj zvaničnoj FB stranici „Grad za sve nas“ tvrdi da ih ima 26, iako ih je, od osnivanja opštine – 25! Jedino ako Kukujevce planiraju da otmu šidskoj opštini kako bi mogli, po predlogu svoje odbornice Nataše Zec, da održe koncert ustaškog pevača Tompsona.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here