UBRZAJTE INTERNET U KUĆI: Kako do maksimalne brzine uz par lakih trikova

0
1525

Hteli mi to da priznamo ili ne, savremeno društvo se više ne može zamisliti bez interneta. Veliki broj poslova je ili prešao na online ili je zamenjen elektronskom varijantom. Upoznajemo nove ljude preko društvenih medija, obaveštavamo se preko novinskih portala, čak i upravljamo kućnim aparatima preko različitih aplikacija sa naših smart telefona. Sigurno vam se desilo više puta da ostanete bez interneta i zbog toga iskusite blagi osećaj anksioznosti. Nimalo prijatno, zar ne? Zato ćemo vam mi pomoći da vam se taj osećaj više nikada ne ponovi.

Odaberite optimalni položaj za vaš ruter

Ruter je uređaj koji vam praktično omogućava internet konekciju. Međutim, postoji mnoštvo faktora koji će uticati na kvalitet WI-Fi signala koji vaš ruter odašilje i prima – udaljenost od povezanog uređaja, broj zidova/prostorija između vašeg povezanog uređaja i rutera, materijal od kog su zidovi napravljeni itd. Pošto je u vrlo retkim situacijama moguće ruter postaviti na sredinu stana ili kuće, tako da se signal manje-više jednako raspoređuje po svim uglovima vašeg doma, moramo biti domišljati. Razmislite u kojim prostorijama provodite najviše vremena i za koje vam je najbitnije da dobijaju dobar signal i postavite vaš ruter što bliže tim prostorijama. Takođe, ako živite u kući na sprat ili dupleksu, dobar izbor vam je da ruter postavite na veću visinu.

Pojačivač Wi-Fi signala (ripiter) je vaš maleni spasilac

Ovaj mali uređaj može rešiti sve vaše probleme sa kvalitetom signala, a svako ga može sebi priuštiti. Instaliranje i podešavanje su vrlo jednostavni i slični kod većine ovih uređaja. Njegova funkcija je da prima signal od vašeg rutera, pojačava ga i šalje ga dalje u etar. Kako da postavite svoj repeater? Potrebno je da odredite optimalno mesto za njegovo postavljanje, a da biste odredili to mesto možete se koristiti savetima iz prethodnog pasusa. Pronađite utičnicu najbližu tom mestu, uključite ripiter u struju, povežite ga sa vašim smart telefonom, tabletom ili drugim uređajem, pratite uputstva proizvođača i vaš signal će biti znatno pojačan.

Pređite na optički net

Šta je to optički net i koja je razlika između njega i standardnog neta? Napravićemo kratko objašnjenje: komunikacija između vaših uređaja i vaskolikom internet mrežom se do skoro odvijala pomoću bakarnih provodnika. Međutim, sedamdesetih godina su naučnici otkrili da bi slanje informacija svetlosnim signalom vezu učinilo mnogo bržom i stabilnijom. Iz tog razloga, sve više provajdera počinje da nudi svoj optički internet u okviru različitih paketa i cenovnih okvira. Jedini problem kod ove vrste internet konekcije je to što je infrastruktura uglavnom ograničena na veće gradove, ali u narednih nekoliko godina će i to biti rešeno.

Iskoristite razne akcije internet provajdera

Svi internet provajderi se trude da pridobiju što više korisnika usluga, što rezultira čestim ponudama koje zvuče fantastično: šest meseci plaćajte 1 dinar, promotivni period interneta po najvećoj brzini itd. Pred svaki veći praznik ove ponude postaju sve primamljivije, ali pre nego što se odlučite da promenite internet paket ili uzmete novi, razmislite o tome koliki protok vam je zapravo potreban, da li imate potrebu za stabilnim, ali skupim rešenjima i da li ste možda zapravo zadovoljni i sa onim što trenutno imate?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here