VODIČ KROZ TRUDNOĆU: Šta sve treba da znate kada ostanete u drugom stanju?

0
955

Saznali ste da ste trudni i počinjete sa odbrojavanjem 40 nedelja? Za vreme drugog stanja žensko telo prolazi kroz brojne promene, pa samim tim neophodno je uvesti i pojedine promene u svakodnevni život. Za buduće mame ovaj period može biti jako stresan i neizvestan, pogotovo ako je prva trudnoća u pitanju.

Ukoliko su vam potrebni odgovori na brojna pitanja, pripremili smo za vas mali vodič kroz trudnoću sa informacijama koje će vam pomoći da se pripremite za predstojeći period i biti sasvim dovoljne na početku trudnoće.

Prvi simptomi trudnoće – kako najranije potvrditi trudnoću?

Veoma često rani simptomi trudnoće podsećaju na simtome PMS-a, pa ih je jako teško razaznati. Njih ne možemo jasno definisati, zato što su u velikoj meri individualni i različiti kod svake žene. Javljaju se između 1. i 3. nedelje nakon što je trebalo da dobijete narednu menstruaciju, a među najučestalijim simptomima možemo svrstati: kašnjenje menstruacije, mučninu, bol i osetljivost u grudima i blago tačkasto krvarenje.

Ponekad su i česta potreba za mokrenjem, glavobolja, vrtoglavica, osećaj iscrpljenosti i osetljivost na pojedine mirise ukazuju na to da ste u drugom stanju. Kao što vidite, svi ovi simptomi individualno nisu neouobičajena pojava, međutim ukoliko imate više simptoma od jednog, oni su indikator da se u vašem telu događaju promene.

Jedan od najlakših načina da potvrdite trudnoću je da uradite kućni test koji je 99% pouzdan. Iako je najbolje uraditi ga nakon što vam je menstruacija već izostala, možete ga uraditi i u periodu kada očekujete menstruaciju. Nakon što ste dobili pozitivan test na trudnoću, zakažite pregled kod vašeg
ginekologa kako bi vam on potvrdio rezultat testa i obavio neophodne analize.

Koje preglede i testove treba obaviti u trudnoći?

Iako postoji veliki broj pregleda i testova koje možete uraditi u trudnoći, neki su neophodni dok su drugi vaš lični izbor i odluka. Prvi pregled na koji ćete otići u trudnoći je ultrazvuk. On se obavlja više puta
tokom trudnoće, a detaljan pregled se preporučuje između 12. i 14. nedelje.

Pomoću njega ginekolog prati razvoj ploda i proverava ultrazvučne markere koji ukazuju na potencijalne anomalije.

Dabl i tripl testovi su prvi prenatalni testovi koji se vrše na osnovu ultrazvuka i analize krvi. Njima se utvrđuje stepen rizika postojanja hromozomskih poremećaja kao što su Daunov i Edvardsov sistem. Razlika između ovih testova je vreme kada se obavljaju a preporučuje se da se rade u paketu.

Test opterećenja glukozom je test koji radi veliki broj žena u trudnoći zbog česte pojave trudničkog dijabetesa. Preporučuje se da se radi između 26. i 28. nedelje trudnoće, a neidentifikovana bolest može imati opasne posledice po majku i plod.

CTG pregled, kojim se može pratiti ritam otkucaja bebinog srca, preporučuje se u trećem trimestru trudnoće, nakon završene 36. nedelje. Rezultati ovog testa veoma su slični EKG zapisu.

Ishrana u trudnoći – koje namirnice treba jesti, a koje izbegavati?

Kada su u pitanju nezdrave životne navike, ono što prvo treba da izbacite su cigare i alkohol. Takođe izbegavajte upotrebu lekova, naročito u prva tri meseca trudnoće kada se formiraju bebini organi.
Promene u ishrani ne moraju biti drastučne, bitno je je ishrana zdrava i uravnotežena i da namirnice koje konzumirate budu bogate nutrijentima. Jedite dovoljno hrane, kako nikad ne bi bili gladni, ali nemojte da se prejedate. U toku trudnoće preporučuje se unošenje dodatnih 300 kalorija kako bi se održala
zdrava trudnoća.

Vaša ishrana treba da bude bogate ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima, kao i vitaminima i mineralima. Zdrave masti unosite kroz ribu i orašaste plodove, a izbegavajte prženu hranu, rafinisani šećer, kofein, kupovne sokove i gazirana pića.

Fizička aktivnost u trudnoći – da ili ne?

Sa obzirom da hormoni u trudnoći mogu da uzrokuju stres, važno je da buduća mama izdvoji vreme za sebe i opusti se, a to može učuniti bavljenjem neke vrste fizičke aktivnosti. Stručnjaci preporučuju 150 minuta umerene fizičke aktivnosti svake nedelje.

One trudnice koje prethodno nisu bile fizički aktivne treba postepeno da uvode aktivnost, dok one koje su već aktivne treba da održavaju nivo fizićke aktivnosti. U zavisnosti od treninga i sporta kojim ste se već bavili, možda će biti neophodne pojedine izmene i prilagođavanje trudnoći.

Izbegavajte one vežbe koje imaju rizik od pada ili povrede, a sami treninzi ne trebaju da budu visokog intenziteta.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali savete koji će vam biti korisni narednih 9 meseci. Ukoliko budete odgovorni i ispoštujete sve savete vašeg lekara, nemate razloga za brigu. Na vama je samo da odbrojavate dane i počnete sa pripremom za dolazak najvažnije osobe u vaš život!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Katarina Nikolić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here