VOGANJ: Zapušteno izletište pretvoreno u oazu prirode

0
2963

Meštana Vognja, zajedničkom akcijom sa ribolovcima, pokazali su kako se od smetlišta zapuštenog jezera može napraviti parče raja – izletište u prirodi, koje je postalo mesto za odmor i okupljanje svih generacija.

Angažovanjem ribolovaca, uz podršku većine meštana, očišćena je obala, iznete su tone smeća, zasađeno zelenilo i cveće. Jezero je bagerima prošireno i sada je pravi biser prirode bogat ribom, a česti posetioci iz šumarka su srne i dabrovi.

$bp(„videoBox-1465641“, {„id“:“34612″,“width“:“640″,“height“:“480″,“video“:“1465641″,“autoplay“:0,“shared“:true});

Čekamo 30 godina da se ovo desi. Moji roditelji su ovde učili da plivaju, to je u stvari jedno proširenje koje je davno napravljeno i mi smo prve korake ovde učili sa pecanjem i onda smo više od dve decenije gledali kako se ta površina gde smo mi učili i provodili vreme polako počinje da se zamuljava, postaje deponija i evo, sad smo uspeli konačno, kompletno meštani Vognja i ljudi dobre volje”, kaže Aleksandar Mišković iz Vognja.

“Mi smo napravili jednu akciju kojom smo prvo pukupili smeće okolo, krčili taj divlji rastiš, što je bilo granja, drveća, koječega, a namena je bila da ovu površunu sređujemo, održavamo, poribimo, da tu deca imaju gde da izađu van kompjutera i telefona”, kaže Žarko Mićić, predsednik Udruženja robolovaca „Klen 022“ iz Vognja.

Kupatilo je tako dobilo drugo ime-Jezerce dobre volje. Smešteno na samo 300 metara od poslednjih kuća u selu, postalo je izletište.

Svi su izbegavali ovo, međutim, sad počevši od ove godine, da ne kažem prošle, stvarno je dolazilo i dece mnogo. Tu se peku jaganjci, prasici, to je stvarno i za 1. maj je bilo stvarno mnogo posetilaca”, navodi Jova Matić, predsednik Saveta MZ Voganj.

U selu od 1600 stanovnika, svaka druga porodica voli ribolov. Zahvaljujući izvorima sa Fruške gore, ovdašnji kanal sa jezerom oivičen šumom, ima dovoljan protok vode i kiseonika, pa osim šarana, klena i deverike, ovde stanuju i retke vrste ribe-kečiga i linjak.

Jako volim da pecam i kada imam vremena, ja dođem da pecam i malo kada sam umoran od škole, dođem da se odmorim”, kaže Stefan Bukarica iz Vognja.

Ovde je u planu da napravimo hranilice za divljač da deca, celokupan ovaj projekat je i zamišljen da se deca vrate korenima, tj prirodi i da znaju kako treba boraviti u prirodi i kako se treba ponašati u prirodi”, kaže Aleksandar Mišković iz Vognja.

Korisnu inicijativu prepoznala je i lokalna samouprava i obezbedila rasvetu, a Šumska uprava Morović sadnice drveća pa će voganjsko jezero za koju godinu postati park prirode.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Gordana Manjenčić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here