Vojvođanski gradovi koje treba obavezno obići

0
3518

Ravnica Vojvodine obiluje nebrojanim bogatstvima, velikim žitnicama, rezervatima prirode, dvorcima i neponovljivom kulturom. Između ostalog, u Vojvodini se nalaze neki najlepši gradovi u Srbiji. Veliki uticaj sa zapada doprineo je da se u njema razvije predivna arhitektura i prepoznatljivi evropski šarm.

Ulice i trgovi vojvođanskih gradova po pravilu su lepo uređeni i organizovani, a tok njihovog života ispunjen je kulturnim dešavanjima. Zato su oni uvek prijatne destinacije za sve koji žele da naprave kratak izlet i opuste se na mestu gde vreme teče sporije, a život je opušteniji.

Pančevo

Na obalama reka Dunav i Tamiš, u divnim području na kom su se još od praistorije razvijala prva naselja, danas leži veliki industrijski grad Pančevo. Danas važi za jedan od najvažnijih gradskih centara Vojvodine. Nalazi se u južnom delu Banata, udaljeno samo 20 kilometara od glavnog grada, s kojim je dobro povezano mrežom autobusa i vozom.

Pančevo je grad neobičnih kontrasta. Smešteno je na mestu gde se pitoma ravnica Vojvodine polako transformiše u karakterističnu okolinu glavnog grada. Arhitektura Pančeva čudan je spoj klasičnih, evropskih stilova i industrijskih zdanja, fabrika i radionica. Zbog toga je ovaj grad uvek interesantno mesto za istraživanje.

Pančevo je poznato i kao filmski grad. Ljubitelji srpske kinematografije u njemu će spaziti brojna mesta na kom su snimana mnoga kultna ostvarenja. Neobične stare fasade i ambijent jezgra grada koji je očuvao duh prošlih vremena ono su što često privlači poglede režisera, ali i turista.

Mnogo je vrednih, starih zdanja kojima valja posvetiti pažnju. Jedan od simbola grada je velika Uspenska crkva, u čijoj je izgradnji učestvovao i vožd Karađorđe. Lepe zgrade su i Zgrada Magistrata u kojoj se danas nalazi Narodni muzej Pančeva, Štapska zgrada, Grafova kuća, kao i gimnazija koju su pohađali mnogi velikani, Miloš Crnjanski, Uroš Predić, Mihailo Pupin i brojni drugi.

Posebnu čar Pančevu daje veliki broj prijatnih zelenih površina. Uostalom, ono i važi za jedan od najzelenijih srpskih gradova sa najviše parkova i izletišta. Uz obale reka Dunav i Tamiš prostire se dugački kej koji je sjajno mesto za večernju šetnju i dečiju igru. Tu je i ostrvo Bela stena, veliki Gradski park i divno uređena Narodna bašta sa muzičkim paviljonom, pešačkim stazama, igralištima za decu, kafe-galerijom i teretanama na otvorenom.

Spoj elegantnih građevina i duha industrijalizacije svakako ostavlja upečatljiv i nezaboravan trag. Zato je Pančevo jedan od gradova Vojvodine koji zaista vredi obići.

Vršac

Vršac važi za jedan od najlepših banatskih gradova. Pozicioniran je u severoistočnom delu Srbije, uz samu ivicu Panonske nizije. Nalazi se u podnožju i na obroncima divnih Vršačkih planina, a deo njegove teritorije zauzima i prostor prirodnog rezervata Deliblatske peščare, poznate i kao Evropska Sahara. Zbog veoma duge istorije i mnogih okolnih prirodnih blaga, Vršac je jedan od gradova u Vojvodini koji uvek vredi obići.

Kao najprepoznatljiviji simbol grada izdavaja se danas rekonstruisana Vršačka kula. Ovo staro utvrđenje uzdiže se na brdu iznad samog Vršca, a do nje vodi staza zdravlja koja vijuga kroz božanstvenu šumu. Od celog kompleksa najočuvanija je Donžon kula, visine 20 metara, koja je u potpunosti restaurirana. Možete se popeti na sam vrh kule, otkriti kako je funkcionisala odbrana ovih srednjovekovnih zdanja i uživati u predivnom pogledu na grad i njegovu okolinu.

U Vršcu se nalazi i nekoliko vrednih muzeja. Kuća u kojoj je neko vreme živeo jedan od najvažnijih srpskih komediografa, Jovan Sterija Popović, danas je otvorena za turiste. U njoj se nalaze originalni rukopisi njegovih najpoznatijih dela,  na zidovima su uramljeni faksimili I dokumenta. Tu su još i dokumenti i fotografije i portret Sterije koji je naslikao Uroš Predić.

Vredi posetiti i Muzej Konkordiju, posvećen istoriji grada, Gradsku kuću predivne fasade i takozvanu Apoteku na stepenicama. U njoj se nalazi spomen-zbirka Paje Jovanovića, među kojima je i čuveni Triptihon.

Zrenjanin

Zrenjanin je veoma interesantan grad kome ne nedostaju zanimljivi sadržaji. Grad se polagano razvijao još od davnog XIV veka i njegov današnji izgled i kulturu oblikovala je mešavina različitih naroda koji su na njemu boravili i smenjivali se. Zrenjanin je multinacionalna sredina u kojoj se govore četiri jezika i živi više od dvadeset naroda. Ta raznolikost prenela se i na duh i život samog grada.

U središtu pažnje leži gradsko jezgro, ukrašeno divnim baroknim građevinama i najstarijom pozorišnom salom u zemlji. Tu se nalazi Ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića, samo srce grada. Ona krije neke od najlepših građevina u Zrenjaninu, sagrađene u raznovrsnim arhitektonskim stilovima. Ako se zaputite u šetnju centrom videćete Zgradu štedionice, Palatu Jovana Panjija, Kuću Šeherezadu i mnoge druge arhitektonske lepotice kojima se ovaj grad ponosi.

Okolina Zrenjanina jednako je interesantna kao i njegovo jezgro. U blizini nalazi se rezervat prirode Carska bara u kom možete uživati u vožnji brodićem i upoznati se s retkim i bogatim biljnim i životinjskim svetom. Odmah pokraj Zrenjanina leži i Ečka, selo veoma bogate istorije. Najpoznatija atrakcija u njemu je Kaštel Ečka, koji je danas pretvoren u moderan hotel sa restoranom.

Tokom vrelih letnjih meseci, epicentar radnje seli se na obale zrenjaninskih jezera. Najpoznatije je kupalište Peskara, koje je poslednjih godina preuređeno u divno sređenu pažu koja nudi sve što je neophodno za idealan odmor na vodi.

Bogata tradicija i kultura, izvrsna vojvođanska kuhinja i trgovi kao stvoreni za uživanje i fotografisanje: to je delić onoga što će vas dočekati ako se zaputite u bilo koji od vojvođanskih gradova. Svaki ima poseban lični pečat i priča svoju jedinstvenu priču. Zaputite se k njima i dozvolite im da je sami ispričaju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here