Srbija hipnotisana KRUGOM Lazara Vozarevića

0
979

U Modernoj galeriji u Beogradu otvorena je izložba na kojoj je, u saradnji sa mitrovačkom Galerijom „Lazar Vozarević“, predstavljeno i remek-delo Lazara Vozarevića „Krug“, slika impozantnih dimenzija, nastala 1967. godine,

Mnogobrojni posetioci Moderne galerije Beograd bili su zadivljeni slikom „Krug“, sa čije savršene kružne forme, dimenzija i boja ne može se skloniti pogled, a koja je bila deo postavke istoimene izložbe.

Po rečima kustosa Marije Vurune, ova slika je bila u selekciji, kao jedna od deset Vozarevićevih slika sa kojima su se Lazar i Jugoslavija predstavili na 9. Bijenalu u Sao Paolu. Podsećanja radi, još tri slike velikih dimenzija, sa istog Bijenala (Veliko pakovanje, Kohezija, Razbijena površina), deo su stalne postavke Galerije „Lazar Vozarević“.

Krug, kako navodi prof.dr Lidija Merenik, u publikaciji koja prati izložbu je: “Hipnotički, on je objekt meditacije, opsesije pogleda, zaposedanja posmatrača zlatnim, centrifugalnim silama“. Žuto-zlatna boja, patina,spiritualnost vizantijskih fresaka, na ovoj modernoj ikoni, slici-reljefu, kinetičko-optičkom platnu, predstavlja vrhunac, Vozarevićeve post-enformel, za umetnost nažalost, poslednje faze.

Ono što ovo delo čini dodatno zanimljivim jeste i činjenica da je od 4.274 dela koja su bila izložena na Bijenalu, pored slika EndijaVorhola (Andy Warhol), Roja Lihtenštajna (Roy Lichtenstein), Dejvida Hoknija (David Hockney) i drugih mnogo poznatijih slikara tog vremena, slika „Krug“, zapala za oko poznatom američkom bankaru, filantropu, Davidu Rokfeleru u čijem je vlasništvu bila do aukcije u Njujorku.

Senzacija na samom otvaranju, bio je i automobil, engleski, crveni kabriolet,  „MGB Roadster“, kojim je Vozarević sebe „častio“ posle uspešne prodaje slika na Bijenalu.

Nakon izložbe u Beogradu, slika „Krug“, na jesen ove godine, biće izložena i u Sremskoj Mitrovici, u Galeriji koja nosi Vozarevićevo ime.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here