Vučić danas u mitrovačkom Spomen parku: DAN SEĆANJA NA SRBE STRADALE U JASENOVCU

0
3817

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić će u nedelju, 26. aprila, u 11.45 časova, položiti venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga hrvatske ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine. „Radni logor Jasenovac“, kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje u kojem je ubijeno oko 800 hiljada ljudi, žena i dece.

Podsećanja radi, Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici nalazi se na mestu gde su bile zajedničke grobnice nekoliko hiljada Srba poginulih i streljanih tokom Drugog svetskog rata od strane hrvatskih ustaša i domaćih Švaba. Posle rata, na ovom mestu podignut je memorijalni kompleks, na prostoru površine od oko 12 hektara.

Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici je zaštićeno kao znamenito mesto od velikog značaja

Radio-televizija Srbije direktno će prenositi program obeležavanja ove godišnjice i obraćanja predsednika Vučića.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here