ZAŠTITA VODOMERA I KUĆNIH INSTALACIJA U USLOVIMA NISKIH TEMPERATURA

0
567

I ove zime iz JKP „Vodovod“ podsećaju korisnike njihovih usluga da tokom zimskog perioda može da dođe do smrzavanja i oštećenja vodomera, ali i unutrašnjih vodovodnih instalacija, ukoliko nije obezbeđena adekvatna zaštita.

Potrebno je toplotno izolovati merne uređaje. Preporuka je da se to učini postavljanjem, preko vodomera, termoizolacionog materijala, kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama. Takođe, i poklopci na vodovodnim šahtovima treba da budu dobro zatvoreni i da se ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se manje ili uopšte ne greju.

Dvorišne česme bi trebalo isključiti, a dvorišne vodovodne instalacije isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

U objektima u kojima nema potrošnje vode tokom zime preporučuje se zatvaranje dotoka vode i ispuštanje vode iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi.

Ukoliko se preduzmu sve neophodne mere korisnici će izbeći prekide vodosnabdevanja u objektima, koje nastaju usled smrzavanja cevi i oštećenja vodomera, kao i troškove njihove sanacije. Prema gradskoj Odluci o vodovodu, korisnici su dužni da vode računa o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu i u samom objektu) i da spreče njihovo oštećenje.Ukoliko dođe do havarije na njima, troškove sanacije snose korisnici.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here