Železnica ukinula direktne vozove od Šida do Beograda! SREMCI – GRAĐANI DRUGOG REDA!

2
4366

Oko 500 hiljada stanovnika dela Srema i Mačvanskog regiona, zbog neodgovornog odnosa nadležnih u rukovodstvu srpskih železnica, odsečeno je od prestonice, bez direktne vozne linije od Šida, Sremske Mitrovice i Rume, odnosno Loznice i Šapca, do Beograda. Zbog toga, građani ova dva srpska regiona, sasvim umesno pitaju, zbog čega je to tako, iako postoje svi tehnički i saobraćajni preduslovi za bar desetak vozova dnevno, u oba pravca.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku da se, na nacionalnim televizijama, hvali brzom prugom od Beograda do Novog Sada, kojom, po njegovim rečima, mogu prestoničke dame za pola sata da stignu u najveći vojvođanski grad, popiju kafu i razgledaju Petrovaradin. Povratni voz imaju praktično svaki čas. Ipak, van linije brzog voza, zapadno od Inđije i Stare Pazove, za Vučića i njegovu stranku, rukovodstvo srpskih železnica i ostalu klijentelu sa diplomama privatnih fakulteta i državnim funkcijama, kao da ne postoje potencijalni putnici.

Za neupućene, valja reći da je, tokom ministrovanja Zorane Mihajlović, tada jedinstvena kompanija “Železnice Srbije” podeljena na tri preduzeća: “Infrastruktura” koja je vlasnik objekata i pruge, “Srbija Kargo” za prevoz tereta i “Srbija Voz” za prevoz putnika. Na taj način, rešeno je pitanje velikog broja zaposlenih koji su, tokom perioda tranzicije, dobili otpremnine i napustili železnicu. Naravno, sve je to urađeno nakaradno, pa je najveći broj radnika otišao iz izvršnih službi, dok je u centrali, u Nemanjinoj ulici, ostala gomila nepotrebnih i nesposobnih kadrova.

U međuvremenu je Mihajlovićka otišla da uništava EPS po istom kroju kao i Železnice Srbije, Kinezi i Rusi su izgradili brzu prugu preko istočnog dela Srema (Inđija, Stara Pazova i Batajnica) dok je zapadni deo Srema, na kojem postoji dvokolosečna pruga još iz vremena Austro-Ugarske, jednostavno odsečen. Vozovi od Šida putuju do Golubinaca i tu se, iz čista mira, okreću, iako postoji tehnička mogućnost da nastave ka Beogradu. Štaviše, u redu vožnje od decembra prošle godine, predviđeno je dnevno osam polazaka od Šida do Beograd Centra i nazad. U međuvremenu, zbog kašnjenja izgradnje brze pruge, ovaj vozni red je privremeno redukovan na šest polazaka i to do Batajnice, gde bi se prelazilo na BG voz.

U stvarnosti, iako je brza pruga odavno startovala, i dalje se vožnja završava u Golubincima, a jednom dnevno se putnici od Golubinaca iznajmljenim autobusima prebacuju do Batajnice, što srpske železnice, inače budžetski korisnici, debelo plaćaju privatnicima.

Kako tvrde upućeni, možda u tom grmu i leži zec.

Kad nema vozova, građani su prinuđeni da plaćaju, u međuvremenu, enormno poskupele autobuske karte, da bi se prevezli do Beograda ili obrnuto, do mitrovačke bolnice čija se nadležnost pruža i do opština Inđija i Stara Pazova. Kakav interes ima rukovodstvo Železnica, odnosno Infrastrukture, da uteruje novac u džepove autobuskih kompanija, a onemogućava „Srbija Vozu“ da posluje na tržištu i ostvari neku zaradu na kartama – pitanje je za Tužilaštvo jer, ako nije reč o nesposobnosti nadležnih rukovodilaca, onda svakako uzrok leži u korupciji, i to preko leđa građana Srema i Mačve.  

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

2 COMMENTS

  1. Odličan članak! Da li ste možda dobili info iz ŽTP da li će uskoro krenuti vozovi do BG, ili bar do Batajnice?

  2. Za neupučene građane Istočnog Srema beovoz ide redovno iako redukovano ibesplatan je,vozova za Šid nema tj. navedeno je u tekstu dok ako zbog toga iz ogorčenosti i nepravde,žali se u Nemanjinoj, neplatite kartu za Novi Sad,kako drugačije protestovati,izbace VAS iz voza i privedu.Kao da neko uživa u putovanju iz Beograda u Sremsku Mitrovicu preko Novog Sada . Žalosno….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here