„ZMAJEVA“ ŠKOLA: Policija održala edukaciju na temu vršnjačkog nasilja

0
311

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete od 18. septembra u svim osnovnim školama na području Srema, realizuje projekat pod nazivom „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”. Projekat se realizuje u vidu edukativnih radionica i predavanja koja obavljaju policijski službenici sa sertifikatom za rad sa maloletnicima, a u prisustvu predstavnika škola. Radionice se sprovode u saradnji sa pedagozima, psiholozima i razrednim starešinama.

U okviru ovog projekta u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici, za učenike sedmog razreda, realizovana je tema „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju”.

Na prvom času radio se kviz, a policajci su prepoznavali koliko učenici znaju o vršnjačkom nasilju, dok je drugi deo časa obuhvatio predavanje bazirano na učeničkim odgovorima. Na kraju je opet organizovan kviz što je ujedno evaluacija celokupnog predavanja koje u ova dva časa ukupno traje 90 minuta.

Veoma je značajno i to što policajci od početka školske godine borave u prostorijama škole jer se svi osećamo bezbednije, deca, roditelji i nastavnici. Vršnjačko nasilje uvek postoji u školama u nekom većem ili manjem obimu ali mislim da je nekako u smanjenju nakon svih ovih preventivnih delovanja i aktivnosti.”- rekla je direktorka Zmajeve škole Sonja Tucakovidok je Jasmina Trivunović iz Policijske uprave Sremska Mitrovica objasnila:

Tema projekta za učenike od prvog do četvrtog razreda je bezbednost dece u saobraćaju i ponašanje u vanrednim situacijama, a od petog do osmog razreda je prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom ili virtuelnom svetu. Cilj projekta je podizanje svesti učenika o bezbednosti njihovog učešća u saobraćaju, o ponašanju u vanrednim situacijama prilikom požara i poplava i kako da se ponašaju i prepoznaju vršnjačko nasilje u stvarnom ili virtuelnom svetu. Mi prenosimo metode nenasilnog rešavanja konfliktnih situacija među vršnjacima, kako da pomognu drugu i drugarici, takođe prenosimo i informacije kako policijski službenici mogu da im pomognu da ih zaštite i samim tim jačamo njihovo poverenje u policiju. Posetili smo osnovne škole u Laćarku, Kuzminu i Martincima, učenici su jako zainteresovani zato što se sad projekat sprovodi na malo drugačiji način tako da oni aktivno učestvuju.

Učenici u slučaju vršnjačkog nasilja mogu da se obrate direktno Policijskoj upravi Sremska Mitrovica, a takođe postoji i Odeljenje za visokotehnološki kriminal koje se bavi samo nasiljem na internetu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here