Znaci da imate posla sa lošom dadiljom

0
690

Angažovanje dadilje koja će povremeno ili svakodnevno brinuti o deci nikada nije lako. Većina roditelja će prvo potražiti proverene preporuke rođaka, prijatelja i pažljivo iščitati reference.

Najvažniji zadatak bebisiterke je da vaše dete bude bezbedno, zadovoljno i srećno dok ste vi odsutni. Ipak, nije uvek tako, u šta se možemo uveriti slušajući iskustva roditelja ili prateći aktuelne vesti.

Dobra dadilja je otvorena, odgovorna, nasmejana, iznad svega voli decu i svoj posao.

Ako je suprotno od toga, vreme je da potražite novu osobu kojoj ćete poveriti svoje mališane, a ovo su znaci koji ukazuju da imate posla sa neodgovornom dadiljom.

Dete se plaši dadilje

Bebisiterka nikada ne može biti potpuna zamena za roditelje, ali je neophodno da se dete u njenoj blizini oseća opušteno i prijatno, naročito kada prođe period adaptacije i navikavanja na novu osobu. Ali ako i nakon nekog vremena dete izgleda kao da se plaši dadilje, povučeno je ili uznemireno, trebalo bi da ispitate zašto je tako.

Najčešće nije reč o lošoj dadilji, već jednostavno nije došlo do povezivanja, „hemije“, koja je potrebna u svakom odnosu. Znatno ređi slučaj je da se ona loše ophodila ili zlostavljala dete.

Loša komunikacija sa roditeljima

Kada dođete kući, uzbuđeni ste da čujete šta ima novo, šta je dete radilo tokom dana. Ukoliko dadilja nije otvorena po pitanju dnevne rutine deteta, dugo joj treba da smisli odgovor na jednostavna pitanja ili čak odgovara umesto deteta, koje se samo seća šta se dešavalo, to je signal za uzbunu.

Ako sumnjate da negovateljica nije iskrena, nešto skriva ili pokušava da vas slaže, nestaje preko potrebno poverenje i vreme je da potražite novu.  

Dete se prečesto povređuje

Deca su po prirodi nestašna, nesmotrena i koliko god se trudili da ih zaštitite desiće se da padnu, udare se, pa su modrice i posekotine sastavni deo odrastanja.

Ipak, ako se nezgode dešavaju prečesto ili su povrede teže, to može upućivati na to da dadilja ne nadgleda dete dovoljno dobro ili ga čak sama fizički zlostavlja i povređuje.

Pre nego donesete takav zaključak, proverite da li priča kako se nešto desilo odgovara povredi koju vidite. Uvek ispitajte i dete. Ako bebisiterka vreme provodi gledajući u ekran, ostavljajući dete bez nadzora, može doći do ozbiljnih posledica, pa je veoma važno da nemar otkrijete na vreme.

Dete je neuredno i gladno

Sasvim je normalno da deca budu neuredna dok se igraju ili jedu. Povod za brigu je kada se popodne vratite sa posla, a na detetovom licu nađete tragove doručka ili punu pelenu. Ako je dete stalno razdražljivo, pospano i umorno, znaci su da je zanemarena satnica obroka i dnevnog spavanja.

Dadilji koja ne može da zadovolji osnovne higijenske zahteve i isprati neophodnu rutinu nije mesto u blizini vaše dece.

Nameće sopstvena uverenja o vaspitanju dece

Dobra bebisiterka će poštovati konkretna uputstva koja ste joj dali i postupati po njima. Prilagodiće se vašim vrednostima i stilu roditeljstva, ne insistirajući na sopstvenim uverenjima o vaspitanju i negovanju dece.

Ako dadilja zanemaruje vaše sugestije i planove, radi po svome i nakon nekoliko opomena, najbolje je da nastavite potragu za osobom koja će vas na najbolji način menjati kada ste odsutni.

Poziva ljude u vaš dom bez dozvole

Ovo obično praktikuju dadilje koje dugo rade za vas. Pozivanje nepoznatih ljudi može biti opasno iz više razloga. Najpre, dadilja će se više baviti svojim društvom nego vašim detetom.

Ukoliko je reč o emotivnom partneru, ne možete biti sigurni da dete neće biti svedok neprimerenom ponašanju. I na kraju, vaše dragocenosti su ugrožene, jer može biti reč o osobama sklonim krađama.

Veoma je važno da na vreme prepoznate ove signale, preduzmete preventivne mere i saznate kako se dadilja zaista brine o vašem detetu. Danas postoji veliki broj modernih rešenja za diskretno posmatranje i snimanje u raznim situacijama.

Ako sumnjate da se nešto od ovoga dešava, što pre potražite dokaze, zamenite dadilju, a u slučaju većih prekršaja obavezno prijavite nadležnim organima, kako bi sprečili da se tako nešto ponovi.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here