I pored dijete, ne uspevate da smršate: A ZNATE LI ZAŠTO?

0
4081

Da li se i pored svih napora i dalje ne možete izboriti sa suvišnim kilogramima? Redovno trenirate, jedete salatu za ručak, izbacili ste svu nezdravu hranu, ali i dalje ne postižete željene rezultate? Postoje još mnogi faktori kad je u pitanju gubljenje telesne mase.

Suvišni kilogrami se nagomilavaju polako. S obzirom da se nakupljaju više meseci ili čak godina, nije realno očekivati da se skinu za mesec-dva. Nije ni prirodno brzo gubiti na kilaži. Zbog toga mnoge dijete ne uspevaju. Često se dešava da sa rigoroznim dijetama brzo izgubite kilograme, ali ih isto tako brzo vratite.

Zato je najbolje biti uporan i polako gubiti na težini. Tako da je prva stvar koju trebate da uradite ta da prekinete sa brzim dijetama i da se odlučite za izbalansiranu ishranu. Ovo je dug put, ali je zagarantovano uspešan.

Ukoliko vam je teško da se odlučite na zdravu ishranu, krenite sa malim koracima. Prvo npr. možete da izbacite gazirana pića, zatim čipseve, beli hleb, slatkiše. Uvodite promene postepeno. Ne morate odjednom da se odreknete svega, jer ako tako uradite velika je verovatnoća da ćete odustati od zdrave hrane. Ukoliko vam se i desi da pojedete nešto nezdravo, ništa strašno, samo nastavite dalje sa zdravom ishranom.

Često se dešava da obrok jedete u hodu, na brzinu ili ispred televizora, kompjutera. Veoma je važno da obrok pojedete u miru i polako. Organizmu je potrebno neko vreme kako bi registrovao sitost, zbog toga je ključno jesti polako. Ako jedete brzo, dešava se da unesete mnogo više hrane nego što je potrebno, odnosno nakon obroka ćete imati osećaj da ste se prejeli.

Takođe je bitno i da dobro sažvaćete hranu, tako ćete organizmu olakšati varenje. Potrebno je i da obratite pažnju na veličinu porcija. Iako npr. Jedete zdravu hranu i ona u velikoj količini može da koči gubitak kilograma.

Da li spadate u one osobe koje se ubijaju od vežbanja u teretani, misleći kako dodatni gubitak kalorija znači da posle mogu da pojedu nešto kaloričnije?

Ovo je takođe pogrešan pristup, naravno ukoliko se radi stalno. Nije problem ponekad pojesti nešto sa liste zabranjenih stvari, međutim ako vam ovo pređe u naviku – imate problem.

Nedovoljno sna i previše stresa su dva veoma bitna faktora koja zadržavaju kilograme. Kada ste nenaspavani i pod stresom, dolazi do neravnoteže hormona. A kada su nam hormoni u haosu, dolazi do povećanog apetita. Obezbedite sebi bar 7 sati sna.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here