Kako je Nikola iz Mačvanske Mitrovice postao EPISKOP SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

0
4352

Patrijarh srpski Porfirije je početkom jula 2021. godine u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru svečanim činom arhimandrita Jeroteja (Petrovića) proizveo u čin Episkopa topličkog. Manje je poznato da je svetovno ime preosvećenog Jeroteja – Nikola, kao i da je, posle mnogo vekova (ako uzmemo u obzir i onaj deo istorije koji pripada Rimskom carstvu), prvi vladika sa prostora Sremske Mitrovice.

Naime, Nikola Petrović je rođen 1971. godine u mitrovačkom porodilištu iako su mu roditelji živeli sa druge obale reke Save – u Mačvanskoj Mitrovici.

Vladika Jerotej je osnovnu školu završio u Mačvanskoj Mitrovici („Dobrosav Radosavljević Narod“), a gimnaziju u Sremskoj Mitrovici. Po završetku gimnazije, 1990. godine, upisuje Elektrotehnički fakultet u Beogradu koji završava 1997. godine. Nakon odsluženja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu Manastira Kovilj. Naredne 1999. godine, kao poslušnik Manastira Svetih arhangela (Prizren), upisao se na Bogoslovski fakultet.

Za vreme studija primio je monaški postrig, 21. novembra 2003. godine, od strane Preosvećenog Episkopa bačkog Irineja, dobivši monaško ime Jerotej. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve 2009. godine.

Završivši studije na Bogoslovskom fakultetu, odlazi u Atinu na učenje grčkog jezika i muzičko usavršavanje. U Atini je dve godine izučavao crkvenu muziku i 2011. stekao diplomu Crkvenog pojca na Atinskom konzervatorijumu. Iste godine upisao se na poslediplomske studije iz crkvene muzike u Školi vizantijske muzike u Atini, koje je uspešno okončao 2013. godine.

Istovremeno sa poslediplomskim studijama iz crkvene muzike upisao se 2011. godine na doktorske studije Bogoslovskog fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve. U čin jerođakona rukopoložio ga je tadašnji episkop jegarski Porfirije Perić (sadašnji Patrijarh srpski) 2014, a u čin jeromonaha episkop bački Irinej Bulović 2018. godine, oba u Manastiru Kovilj.

Prvi mitrovački vladika, prilikom hirotonisanja u čin episkopa, između ostalog, tada je rekao:

Šta reći o Episkopskoj službi, o toj najuzvišenijoj službi i najvećoj časti koju čovek može da dobije i u ovom i u onom životu? Po rečima Svetog starca Siluana Atonskog, Episkopima je data velika blagodat Duha Svetog i postavljeni su više svih, te se kao orlovi uzdižu na visinu, posmatrajući nepregledna prostranstva.

Kao istinski pastir, Episkop treba svagda da prethodi u vrlinama i dobrim delima; prvenstvujući u sabranju da im svima služi. On, čuvar istine i verni sluga reči Božje, dužan je da hrabro svedoči veru u ovome svetu i, ako je potrebno, da mučenički za nju postrada. Čitav život Episkopski u stvari je jedno veliko beskrvno mučeništvo – u služenju svima i u neprestanom prinošenju sebe drugima na dar – da bi, po rečima Svetog apostola Pavla, svima bio sve, da kako god neke spase.

I na hirotonisanju, episkop Jerotej se zahvalio i svojim roditeljima koji i danas žive u Mačvanskoj Mitrovici:

Blagodaran sam Gospodu što mi je dao čestite i skromne roditelje – oca Jovana i majku Ljubicu – koji, na moju veliku radost, učestvuju danas u ovom velikom prazniku. Blagodaran sam im što su, ne žaleći truda i napora i nikad ne misleći na sebe, učili mog brata i mene šta to znači biti dobar, normalan i pošten čovek.

O vladici Jeroteju pisali smo i u članku u januaru 2019. godine, dok je bio jerođakon u manastiru Kovilj. Taj tekst možete pročitati OVDE.

Beseda Episkopa topličkog Jeroteja u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice:

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here