Koje su opcije dostupne kada je reč o kupovini udžbenika

0
852

Prvi septembar i polazak u školu bliži su nego što mislite, a ako već niste nabavili udžbenike i potreban pribor i opremu, sada je trenutak da se organizujete i krenete u nabavku. Najbitnija stavka svakako su udžbenici koje možete da kupite na raznim mestima, a u nastavku ćemo vam predstaviti neke od opcija i pomoći vam da se odlučite za onu koja vam je najjednostavnija i najisplativija.

Gde sve mogu da se nabave udžbenici

Postoje razni načini za kupovinu udžbenika kao što je poručivanje preko škole, kupovina u knjižari, poručivanje direktno od izdavača i poručivanje sa sajta knjižare, a ukoliko želite da uštedite, postoji i opcija kupovine polovnih udžbenika. Svi ovi načini imaju svoje prednosti i mane, a cena je približno ista svuda, osim za korišćene udžbenike koji se mogu pronaći i po tri puta nižoj ceni. Da biste za sebe izabrali način nabavke udženika koji vam najviše odgovara, ukratko ćemo opisati svaki i ostaviti vas da sami odlučite koji je vaš sledeći korak.

Poručivanje udžbenika preko škole

Mnoge osnovne i srednje škole sarađuju sa određenim knjižarama kada je reč o nabavci udžbenika. Obično početkom godine, kada škole imaju konačni spisak udžbenika koji će se koristiti u narednoj školskoj godini, knjižare sastave ponudu koju učitelji i nastavnici prosleđuju roditeljima. Udžbenike koji se nabavljaju na ovaj način moguće je platiti na rate, ali avansno, tako da udžbenički kompleti stižu tek kada se otplati poslednja rata. Paketi stižu na adresu škole i dele se učenicima koji su kompletirali plaćanje. Iako je ovaj način kupovine primamljiv, problem je kada udžbenici stignu jer je paket težak i potreban vam je prevoz.

Kupovina lično u knjižari

Već početkom avgusta u knjižarama počinju da se prave velike gužve koje često traju i do kraja septembra. Razlog je dobro poznat: prodaja udžbenika za osnovnu i srednju školu. Iako je to u ovom trenutku možda najprisutniji vid kupovine udžbenika, ljudi nepotrebno prave gužve i oduzimaju sebi vreme, a s porastom zaraženih od virusa korona, ovo trenutno nije baš najbezbedniji način da dođete do udžbenika za svoje dete.

Kupovina u knjižarama funkcioniše po principu platiš-nosiš, pa ako ste se ipak odlučili za ovaj vid nabavke, postarajte se da imate prevoz od knjižare do kuće jer je teret zaista ogroman i biće vam teško da nosite u ruci sve udžbenike koje ste kupili.

Poručivanje udžbenika sa sajta izdavača

S obzirom na to da se već sredinom februara zna koji udžbenici će se koristiti u narednoj školskoj godini, ništa vas ne sprečava da već tada počnete sa nabavkom. Na spisku udžbenika nalaze se svi podaci potrebni za poručivanje, pa tako postoji mogućnost da odete direktno na sajt izdavača i naručite udžbenike koje će vaše dete koristiti od septembra.

Međutim, škole u proseku koriste udžbenike tri različita izdavača i ovakav način kupovine možda nije najisplativiji jer ćete morati da plaćate dostavu najmanje tri puta jer naručujete sa najmanje tri sajta. Ukoliko vam ovo ne predstavlja problem, kupovina je prilično jednostavna i udžbenici vam stižu na kućnu adresu.

Poručivanje sa sajta knjižare

Sve popularnija opcija nabavke udžbenika je kupovina onlajn, sa sajta neke od knjižara. Iako je onlajn trgovina kod nas u porastu poslednjih godina, najveći rast doživela je 2020. godine, početkom pandemije virusa korona. Mnoge prodavnice su imale ograničeno radno vreme, mnoge nisu ni radile i onlajn ponuda bila je jedini način da prodaju robu. Ozbiljnost situacije shvatili su kupci, pa su čak i oni koji su bili verni tradicionalnoj kupovini obilaskom prodavnica, počeli da kupuju onlajn. Taj trend proširio se i na tržište udžbenika, pa tako udžbenike možete da poručite sa sajta bilo koje knjižare. Naravno, onlajn knjižare su i pre pandemije virusa korona imale u ponudi udžbenike za osnovnu i udžbenike za srednju školu, ali je ovaj događaj uticao na ljude da shvate koje su prednosti onlajn kupovine i počnu da naručuju ono što su inače kupovali na tradicionalan način.

Pored knjižara koje imaju lanac prodavnica, postoje i one koje su prisutne samo na internetu, a ponuda se ni najmanje ne razlikuje od knjižara koje imaju i „oflajn“ prodavnice širom naše zemlje. Kupovina udžbenika na ovaj način ima mnogo prednosti, kao što su velika ušteda vremena, dostava na kućnu adresu, kao i privilegija da se tokom novog talasa virusa korona ne gurate u knjižarama sa velikim brojem potencijalno zaraženih ljudi. Pored svih ovih prednosti, mnoge knjižare nude i različite pogodnosti kao što je npr. besplatna dostava ukoliko kupite udžbenike u vrednosti većoj od određene sume novca.

Kupovina polovnih udžbenika

Oni koji žele da uštede prilikom kupovine udžbenika mogu da pronađu udžbenike od starijih generacija i tako plate, u zavisnosti od stepena očuvanosti i do tri puta manje novca nego kada kupuju novo. Ovde treba biti oprezan jer se izdanja često menjaju i nešto što je bilo aktuelno prošle godine ne može više da se koristi. Polovne udžbenike možete da nabavite iz više izvora. Prvo pogledajte da li možete da ih dobijete besplatno od rodbine ili prijatelja. Uvek se nađe neko ko je završio razred u koji vaše dete treba da krene i može da vam pozajmi udžbenik, što je dodatna ušteda.

Polovne udžbenike možete da nabavite i na takozvanim berzama polovnih udžbenika koje se organizuju pred početak školske godine u mnogim gradovima. Tu možete i da prodate udžbenike koje ste koristili u prošloj školskoj godini. Razvoj društvenih mreža i uopšte interneta uticao je i na razvoj tržišta polovnih udžbenika, pa tako recimo na Fejsbuku postoje različite grupe u kojima se vrši razmena ili kupoprodaja udžbenika, a već vam je poznato da polovne udžbenike možete da kupite i putem različitih oglasnika kao što je Kupujem prodajem.

U pasusima koje ste upravo pročitali potrudili smo se da vam predstavimo sve opcije za nabavku udžbenika za vaše školarce, a na vama je da se odlučite šta vam od toga najviše odgovara.

(promo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here