Kuća narodnog heroja Pinkija urušena, a njegova bista ukradena!

2
1512

Članovi gradskog odbora SUBNOR-a Sremske Mitrovice posle obilaska rodne kuće narodnog heroja Boška Palkovljevića – Pinki u Manđelosu, radi redovnog obilaska spomenika iz NOB-a, ostali su zatečeni viđenim stanjem koje je, po njihovim rečima – više nego očajno.

Kuća se polako urušava, krov je delimično već propao i ulazak u kuću nije bezbedan, a bronzana bista heroja Pinkija, ispred kuće, nestala je.

Pitamo se šta dalje, kome da se obratimo za zaštitu i popravku rodne kuće heroja Pinkija, koja institucija vodi računa o održavanju spomenika iz Drugog svetskog rata i herojsku borbu protiv nemače i ustaške vojske u Sremu.“- kaže Rada Korica iz organizacije SUBNOR-a.

Podsećamo, pored spomenika Bošku Palkovljeviću – Pinkiju, koji je po svemu sudeći ukraden i završio na nekim otpadu sekundarnih sirovina, na Fruškoj gori još nekolicina spomenika koji su posvećeni borbi protiv ustaša i stranih okupatora tokom Drugog svetskog rata – Rohalj baze, Mošin grob, Jabuka, Lepinjicin i Pinkijev grob. Treba dodati da postoji i spomenik Domun skele u Bosutskim šumama, kao i spomen ploče na kućama na teritoriji Sremske Mitrovice.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here