Lukijeva firma u Pećincima na svim opštinskim tenderima – jedini ponuđač!

0
3919

Vrtić u Pećincima još nije postupio po preporuci poverenice za zaštitu ravnopravnosti da mora da primi decu kojoj, zbog političke pripadnosti roditelja, prošle jeseni nije omogućen upis, o čemu je pisano u više navrata.

U međuvremenu, kako navodi sajt Insajder, poverenica je izjavila da teče rok po opomeni koju je izdala, a da će potom o ishodu obavestiti javnost. Priča o vrtiću u Pećincima skrenula je pažnju javnosti na predsednika Opštinskog odbora SNS-a Milorada Pantića Lukija, za koga roditelji tvrde da je naredio direktorki da se njihova deca ispišu iz vrtića.

Osim što je prvi čovek lokalnog SNS-a, on je i uspešni privrednik, čija firma godinama dobija poslove od lokalne uprave. Od mesta u vrtiću do košenja trave, snabdevanja opštine i lokalnih preduzeća računarima, pićem, gorivom – u Opštini Pećinci, po svemu sudeći, sve je u rukama jednog čoveka – Milorada Pantića Lukija.

On se vladajućoj stranci pridružio 2012. godine, nakon što je njegova Grupa građana Luki napustila dotadašnju lokalnu koaliciju sa Demokratskom strankom i, ušla u savez sa tada novom, vladajućom partijom u Republici, SNS-om. Oproban metod mnogih političara i privrednika na lokalu širom zemlje.

Pantić i njegova porodica vlasnici su pet firmi, od kojih je najuspešnija „Luki komerc„, registrovana za trgovinu na malo.

Istraživanje Insajdera pokazuje da je „Luki komerc“, u vlasništvu porodice prvog čoveka SNS-a u Pećincima Milorada Pantića, samo sa Opštinom i javno-komunalnim preduzećima u njenoj nadležnosti, tokom prošle godine sklopila poslove vredne oko 90 miliona dinara. Opštinske vlasti su od Pantićeve firme „Luki komerc“ nabavljale najrazličitija dobra i usluge – od računara i kancelarijskog materijala, preko košenja trave i održavanja puteva, do goriva, kafe i sokova. Na svim tenderima Opštine Pećinci na kojima je učestvovao, „Luki komerc“ je bio jedini ponuđač.

Iz Opštine nisu odgovorili na pitanje da li je razmatran taj problem, imajući u vidu da manji broj ponuđača, po pravilu, poskupljuje nabavke. U odgovoru su kratko naveli da se sve nabavke sprovode – u skladu sa zakonom.

Osim poslova sa Opštinom Pećinci, firma „Luki komerc“ je samo tokom prošle godine, putem tendera, angažovana za još 70 nabavki, ukupne vrednosti gotovo pola milijarde dinara. Firma je poslove dobijala od zatvora, gerontoloških centara, domova zdravlja, škola I vrtića – u najvećem broju slučajeva iz Sremskog okruga.

Prvi čovek vladajuće stranke u Pećincima Milorad Pantić formalno nije javni funkcioner, pa ne može da bude predmet istrage Agencije za borbu protiv korupcije. Njegov brat Živorad Pantić bio je odbornik u Pećincima od 2016. do 2020. godine. Prema pisanju „Vojsa“, u tom periodu je firma „Luki komerc“, putem javnih nabavki, dobila poslove vredne 341 milion dinara, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak, čiji ishod još nije poznat. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Insajder.net)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here