Najlepši kvartovi u evropskim prestonicama

0
645

Pariz, London, Budimpešta, Berlin – kao prve asocijacije na raskošnu kulturu i bogatu istoriju, velegradi na evropskom tlu kriju prelepe stambene četvrti. Kvartovi prepoznatljive arhitekture širom starog kontinenta privlače turiste, ali i ljude koji biraju da baš u ovim naseljima stanuju.

U metropolama među kojima je i Beograd, nalaze se neke od najlepših građevina na svetu. Naravno, kao primeri modernog dizajna i inovativnih tehnologija gradnje tu su i nove nekretnine koje dodatno doprinose atraktinosti kvartova.

Istraživali smo koje stambene četvrti u evropskim prestonicama važe za najlepše i zašto ih vredi obići. Pročitajte.

Distrikt V, Budimpešta

Stanovanje u Petom okrugu u Budimpešti košta značajno više od života u drugim distriktima mađarske prestonice, i to s razlogom. U pitanju je glavno gradsko jezgro Pešte, mesto na kom se nalaze neke od najpoznatijih znamenitosti Budimpešte. Zgrada mađarskog parlamenta, lančani most i bazilika samo su neke od atrakcija u ovom kvartu.

Kroz Distrikt V prolazi čuvena Vaci ulica, tu je i velelepni Trg slobode, kao i brojni drugi primeri impozantne arhitekture. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se ovaj deo grada smatra i finansijskim i administrativnim centrom. Prema tome, pored toga što važi za jednu od najlepših četvrti, ovaj kvart je atraktivna lokacija za stanovanje u svakom smislu.

Innere Stadt, Prvi okrug, Beč

Prvi okrug u Beču je strogi centar austrijske prestonice, koji se od 2001. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Kao kvart sa velikim kulturnim i istorijskim značajem za Austriju i Evropu uopšte, Innere Stadt obuhvata najveći deo gradskih spomenika. Oivičava ga čuvena ulica Ringstraße, a u njemu se nalaze dvorac Hofburg, Muzej istorije umetnosti, muzej Albertina, Katedrala Svetog Stefana (Stephansdom), Bečka državna opera, zgrada Bečkog univerziteta i mnoge druge.

Treba napomenuti da se u Prvom okrugu nalaze i najotmeniji restorani i kafane, kao i luksuzne prodavnice modne odeće. Zbog svega pomenutog, život u ovom kraju nije baš jeftin. Ipak, ako dolazite kao turista, možete uživati u autentičnoj arhitekturi, obići muzeje i galerije i izdvojiti vreme za ukusnu kafu i čokoladu u nekom od glamuroznih bečkih kafića.

Uzgred rečeno, prema istraživanju o stepenu kvaliteta života koje je u 2019. godini sprovela konsultanska firma Merser, Beč se nalazio na prvom mestu na listi od čak 400 gradova.

Monmartr, Pariz

Pariska četvrt Monmartr lako može poneti titulu jedne od najlepših na svetu, a ne samo u Evropi. Bogata umetnička kultura i istorija i dan danas privlači turiste da se popnu na Monmartr i uživaju u pogledu na francusku prestonicu. Ovaj je kraj naročito primamljiv ljubiteljima umetnosti, zbog svoje slavne prošlosti. Naime, u drugoj polovini 19. veka upravo su se ovde okupljali pisci, slikari, umetnici i boemi kao što su bili Tuluz-Lotrek, Renoar i Bonar.

Nigde kao na Monmratru se ne čuva duh starog Pariza i njegovih kafana i barova. Čuveni kabare i noćni klub Mulen Ruž sa crvenom vetrenjačom na krovu pravi je simbol ove četvrti. Osim toga, turisti najčešće dolaze da bi videli katedralo Sakre ker i posetili groblje Monmartr na kome su sahranjene mnoge poznate ličnosti poput Emila Zole, Henriha Hajnea i Hektora Berlioza.

Prenzlauer Berg, Berlin

Prenzlauer Berg u Berlinu je miran i otmen kraj sa bogatom istorijom i zadivljujućom arhitekturom. Kao jedan od 12 distrikta u glavnom gradu Nemačke, ovaj kvart je mesto na kom se nalazi preko 300 istorijskih spomenika i zdanja. Između ostalog, u Prenzlauer Bergu nalazi se najstariji vodeni toranj u Berlinu, završen još u 19. veku, kao i najveća berlinska sinagoga Rikeštrase (izgrađena početkom 20. veka).

Zbog prijatnog ambijenta i uopšte prijateljske atmosfere, Prenzlauzer Berg je među omiljenim kvartovima za stanovanje kako za mlade, tako i za porodice sa decom. Utisku ušuškanog i u isto vreme aktivnog života doprinose i brojni restorani, kafići, pabovi i radnjice duž ulica.

Stari grad, Prag

Ako bi trebalo izabrati jedan najlepši kvart u češkoj prestonici, prvo mesto bi nesumnjivo pripalo Starom gradu (Stare mesto). Pored toga što se većina kulturno-istorijskih znamenitosti nalazi ovde, čitava četvrt poseduje neki poseban šarm. Astronomski sat, Katedrala Device Marije Tinske, Karlov most iz 14. veka – gde god da se okrenete u ovom ćete kraju naići na neku turističku atrakciju. UNESCO je uvrstio ovaj praški kvart na listu svetske baštine 1992. godine.

Stari grad je verovatno najskuplja lokacija za stanovanje u Pragu, ali ujedno i mesto gde možete uživati u ukusnoj kafi i pivu ili performansima uličnih umetnika.

Noting hil, London

Lista najlepših kvartova u Evropi bila bi nepotpuna bez Noting Hila, luksuznog i prestižnog londonskog kraja u zapadnom delu Londona. Poznat po dvodnevnom karnevalu u ulici Vestborn Grou, Noting hil je naročito posećen u avgustu kada se odvija ova više od pola veka stara tradicija.

Druga značajna ulica u ovom londonskom kvartu je Portabelo road sa prepoznatljivim kućama spojenih bočnih zidova. Stanovati u nekoj od ovih kuća stvar je prestiža, pa tako život na Noting hilu mogu da priušte samo imućniji. Inače, dodatnu „popularnost“ čitav kraj je stekao nakon svetski poznate istoimene romantične komedije iz 1999. godine, a naročita atrakcija su plava vrata kuće u kojoj je živeo Vilijam Taker (tumačio ga je Hju Grant), glavni junak filmskog hita.

Koji su najlepši kvartovi u Beogradu?

Na kraju, pomenimo i neke od najlepših lokacija za stanovanje u našoj prestonici. Beograd se neretko opisuje kao grad koji savršeno kombinuje tradicionalne i moderne stilove u arhitekturi. Njegovom šarmu posebno doprinose znamenite građevine s kraja 19. veka i početka 20. veka, hramovi, crkve, ali i stambeni kompleksi i zgrade od velikog značaja za istoriju i kulturu.

Od baroka preko sivila brutalističke arhitekture do modernih građevina, srpska prestonica intrigira i privlači turiste. Međutim, mnogi biraju da upravo ovde stanuju, i to u najlepšim naseljima kao što su Dorćol, Vračar, Obilićev venac i Dedinje.

Vračar je, prema opšteprihvaćenom mišljenju, srce Beograda, pre svega zbog toga što na njemu nalazi jedan od najvećih i najimpresivnijih pravoslavnih hramova u ovom delu Evrope – Hram Svetog Save. U neposrednoj blizini je čuveni Trg Slavija, Muzej Nikole Tesle, kao i ulica kralja Milana koja direktno vodi do trga Terazije i poznate Knez Mihailove ulice.

U Knezu se jasno može prepoznati kosmopolitski, ali i autentnični duh Beograda – tu su lukuzne prodavnice, otmene građevine i ulični umetnici. Zbog vesele i živopisne atmosfere mnogim turistima je ovo omiljena beogradska ulica. Međutim, stanovati na Obilićevom vencu zahteva veće finansijske mogućnosti – ovde se nalaze neki od najskupljih stanova u čitavoj zemlji.

Kada je u pitanju prestiž i luksuz, u srpskoj prestonici je trenutno u samom vrhu liste najlepših četvrti i Beograd na vodi, glamurozni kraj u izgradnji. Upravo ovde je prodat najskuplji kvadrat stana u 2022. godini za neverovatnih 10.400 evra.

Iako možda nemamo svi mogućnosti da se u neki od pomenutih kvartova preselimo, ipak, dobro je znati da ih možemo posetiti turistički i uživati u njihovim lepotama makar privremeno. Koje gradove biste vi dodali na ovaj spisak?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here