Pedeset godina Galerije “LAZAR VOZAREVIĆ” u Sremskoj Mitrovici

0
524

Galerija „Lazar Vozarević“ ovog novembra obeležava značajan jubilej- 50 godina od kako funkcioniše kao samostalna ustanova i isto toliko godina od kada je prvi put predstavila javnosti svoj najvredniji legat – dela slikara Lazara Vozarevića, rođenog Mitrovčanina, jednog od najistaknutijih imena jugoslovenske posleratne likovne scene.

Vozarevićev nadrealistični slikarski svet, spiritualnost, originalnost i predanost sa kojom je stvarao, posetioci mogu da vide i dožive od 17. novembra 2023. godine u Galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.

Te 1973. prof. dr Lazar Trifunović, kritičar koji je promovisao beogradski enformel i Lazara Vozarevića, kao njegovog člana, postavio je koncept, koji je Galerija zadržala do danas. I 50 godina kasnije, prostor odiše posebnom, nesvakidašnjom umetničkom atmosferom i to naravno zbog „rama“, „mizanscena“, odnosno prostora koji uokviruju dela Lazara Vozarevića iz stalne postavke.

Ovogodišnja, jubilarna, izložba rekonstrukcija je vizije Lazara Trifunovića i Đorđa Panića, tadašnjeg direktora Galerije, iz 1973. 

Posetioce će dočekati fuzija savremenog umetničkog izraza, vizantijskih boja zlatne i crvene i kubističkih linija iz sveta mašte i fikcije ovog autora i kako i sam kaže biće uvučeni u Lazarov „Poetizovani svet, u kojem ne polazi od spoljnih konkretnih objekata, već od zamišljenih građana jednog društva u kome i on sam želi večito da ostane“.

Na izložbi će prvi put u našoj zemlji biti predstavljen i projekat virtuelne restauracije jednog Lazarevog dela. Ovaj pionirski, eksperimentalni projekat doneće brojne novine u restauratorsku praksu, a posetiocima će biti zanimljiva svetlosna komora, koja postaje sastavni deo legata. Takođe izložbu čine i film o Lazaru Vozareviću, kao i multimedijalno delo mladog umetnika Valentina Tjutereva.

U saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sremska Mitrovica, u godini jubileja u „Lazarevom kutku“ moći će da se kupe specijalno urađeni proizvodi kao i limitirana serije posebne sremske rakije – 50 flaša za 50 godina.  

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Barbara Garčević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here