POSLE 10 godina – vraća se PORODILIŠTE u Rumu

0
531

Ruma će, posle deset godina, ponovo dobiti porodilište – zahvaljujući zajedničkim naporima Ministarstva zdravlja i lokalne samouprave čiji su čelnici, tokom njegove jučerašnje posete, sa ministrom dr Zlatiborom Lončarom sagledali i ostale prioritete, odnosno definisali dalja ulaganja.

A, jednako važna vest je i najava rešavanja problema u ovdašnjem Domu zdravlja, koji nema dovoljno pedijatara.

Dogovorili smo da triput sedmično, ponedeljkom, sredom i petkom, iz tri ustanove, recimo Univerzitetske dečje klinike u beogradskoj Tiršovoj, Instituta za majku i dete i Pedijatrije iz Novog Sada, specijalisti dolaze u Rumu, da roditelji i deca ne bi morali da putuju na preglede – istakao je ministra dr Lončar, najavljujući da će njegov resor podržati i tehnološku modernizaciju Doma zdravlja, ali će fokus biti na unapređenju zdravstvene zaštite kroz stručnost i edukovanost medicinskog kadra, kroz specijalizacije i stručna usavršavanja.

S obzirom da jedan lekar u Internističkoj službi odlazi u penziju, i tu će biti obezbeđen optimalni broj specijalista, baš kao i u Službi radiologije koja – posle nabavke najsavremenije opreme – kuburi sa manjkom obučenog medicinskog osoblja. Najavljeno je i opremanje ORL i Očnog odeljenja, jer Rumljani ove preglede trenutno moraju da obavljaju u drugim ustanovama.

U proteklom periodu, nabavkom novih sanitetskih vozila za Hitnu pomoć i prevoz pacijenata na dijalizu, modernizovali smo vozni park Doma zdravlja. Tu je i renovirani Rendgen kabinet, a uvedeni su i savremeni dijagnostički uređaji, poput ultrazvuka za kardiološke, odnosno mamografa i ultrazvuka za ginekološke preglede. Uz adaptirano Dečje odeljenje, značajna sredstva planiramo i za poboljšanje zaštite u selima – istakla je predsednica Opštine Aleksandra Ćirić Bošković, podsećajući da je ranije kupljen i digitalni ortopan, a trenutno se rekonstruišu tri stomatološke ordinacije.

Kako je potvrdila i direktorka Doma zdravlja u Rumi, dr Jelena Stojanac Mračević – uz pomoć lokalne samouprave, Pokrajinskog sekretarija za zdravstvo i Ministarstva zdravlja – u ovom delu Srema zamene stare i dotrajale opreme predstavlja stalni proces, na zadovoljstvo svih.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here