Pretučeni mladići iz Pećinaca OTKRIVAJU RAZLOGE NAPADA: „Odmah smo prepoznali policajce!“

1
6207

Nakon što se u subotu 25. februara posle 22 časa u blizini lokalnog kafića „Pikaso“ u Pećincima dogodio nemili događaj u kojem su napadnuti sedamnaestogodišnji M.R. iz Pećinaca i njegov drug, devetnaestogodišnji Đ.S., takođe iz Pećinaca, od strane, kako tvrde, policijskih službenika u civilu S.A., Đ.M., M.M., M.N. i N.P., koji pritom nisu bili na dužnosti, ekipa Sremskomitrovačkog portala posetila je dvojicu mladića koji se oporavljaju i njihove roditelje koji su vidno uznemireni kako bi saznala detalje ovog napada.

Prema rečima mladića koji su dobili teže i lakše telesne povrede o kojima svedoče detaljni lekarski nalazi, u nedelju 26. februara zajedno sa roditeljima dali su izjavu Odeljenju kriminalističke policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u kojima su do detalja opisali kako se dogodio ovaj višestruki napad.

Sedamnaestogodišnji M.R. za Sremskomitrovački portal kaže da je te večeri najpre u periodu između 21 i 22 sata bio u lokalnom kafiću sa još dva drugara Đ.S. i S.M. Kako kaže, preko jednog od njih S.M., koji se inače na trenutak izdvojio iz društva kako bi obavio telefonski razgovor, izašao iz lokala, a potom se vratio, obavešten je da treba zajedno sa drugom Đ.S. da izađe ispred kafića jer ih, kako im je rekao drug, čeka policija:

Đ.S. i ja smo izašli odmah, onako bez jakni, a ispred su nas čekala petorica momaka, koje znam od ranije, s obzirom da sam ih viđao u policijskim uniformama u Pećincima. Niko od tih lica nije mi se predstavio niti pokazao policijsku službenu legitimaciju i niko od njih nije bio u uniformi policije. Ja sam ih upitao zašto nas traže, a oni su nas odvojili u stranu, tu odmah pored kafića, i počeli su da nas tuku. Nakon nekoliko zadobijenih udaraca, ja sam odmah počeo da bežim, ali su me oni sustigli i nastavili sa udarcima, a potom sam pao na zemlju. Oni se ni tada nisu smirivali već su nastavili da me šutiraju i udaraju pesnicama, pre svega po telu. Dok sam ležao na zemlji, video sam da je jedan od njih izvadio metalnu šipku i sa njom je počeo da me udara. Sve to je, koliko se sećam, trajalo deset minuta. U celoj toj gužvi spazio sam da tuku i mog druga Đ.S. Dok su nas tukli, pretili su nam da će nas gepekovati ukoliko ih budemo prijavili.“ – kaže uznemireni 17-ogodišnjak i dodaje da bi se na kamerama video nadzora lokala i ostalih objekata u blizini mogla potvrditi njegova priča i utvrditi identitet napadača koje je on sam u trenucima napada prepoznao.

Devetnaestogodišnji Đ.S. iz Pećinaca koji se takođe oporavlja od napada izjavio je za naš portal da je, bez obzira što nisu bili u policijskim uniformama i što su imali kapuljače, odmah prepoznao napadače koji su zaposleni u Policijskoj stanici u Pećincima i prema njegovim rečima, shvatio je da su u pitanju S.A., M.N. i M.M. koji su ga odveli na levu stranu gledano iz kafića:

Kada smo došli do jednog zidića gde je mrak, sva trojica su počela da me udaraju pesnicama po glavi, a od siline tih udaraca koji su bili izrazito bolni, ja sam se srušio na zemlju, nakon čega su oni nastavili da me šutiraju nogama po telu, leđima i grudnom košu. Posle nekog vremena, isti su me podigli i odveli na onu drugu stranu gde su prethodno dvojica momaka odveli mog druga M.R. Video sam da on leži na betonskoj stazici, a onda su počela sva petorica da nas tuku.“ – objašnjava Đ.S. i dodaje da je napad prekinut dolaskom Miroslava Radojčića, oca njegovog druga koji ih je sve na gomili zatekao.

Otac sedamnaestogodišnjeg dečaka Miroslav Radojčić istakao je da je o celom događaju saznao preko druga njegovog sina S.M. koji ga je pozvao i obavestio da u blizini kafića policija tuče M.R., te je odmah u prisustvu supruge automobilom krenuo na lice mesta i zatekao napadače na delu:

Zatekao sam dete kako leži na podu i pored njega su stajali momci u kapuljačama. Pritrčao sam i pokušao da podignem sina koji je bio u nesvesti. Tada mi je jedan od tih momaka koji su ga tukli zavrnuo ruku i stavio je na leđa, dok mi je drugi prišao i uhvatio me za jaknu ispod brade i zapretio da ni ne pomišljam da bilo šta prijavim policiji. Tada sam prepoznao da je u pitanju policijski službenik u civilu S.A., a drugi Đ.M., isto zaposlen u Policijskoj stanici u Pećincima. Prepoznao sam i ostale momke koji takođe rade u PS u Pećincima: N.P. i M.N., jer Pećinci nisu veliko mesto i znamo se svi između sebe.“ – kaže Miroslav, koji još uvek ima vidne modrice na rukama nanete od strane napadača koji su mu pretukli sina.

Branislav Stanković, otac devetnaestogodišnjeg Đ.S. za ceo događaj je čuo po završetku napada kada ga je drug pozvao i obavestio da je u prolazu centrom primetio nekoliko policajacaa kako tuku njegovog sina:

„Odmah sam se uputio u Policijsku stanicu u Pećincima gde su me vrlo neljubazno, pa čak i bahato, dočekali policajci Đ.M., M.N. i S.A. u civilu za koje sam shvatio da zapravo nisu bili dežurni i da nije bila njihova smena. Pitao sam ih šta mi je sa detetom i da li ga je neko od njih tukao na šta sam dobio negativan odgovor. Potom sam se vratio kući gde sam zatekao sina kako plače sa povredama po glavi, leđima i grudnom košu. Posle toga sam odveo sina u lokalni Dom zdravlja gde smo dobili uput za KBC u Zemun. Zatim sam sa sinom ponovo otišao do policijske stanice da prijavim napadače i zatražim da se privedu jer su ih napadnuti mladići i otac jednog od njih prepoznali, a na zahtev da se napadači testiraju na alkohol i drogu, dežurni policajac mi je odrbusio i rekao ko sam ja da bilo šta zahtevam o čemu svedoči video snimak zabeležen mojim mobilnim telefonom. U ovom slučaju sam otac pretučenog momka i građanin Republike Srbije o čijoj bezbednosti bi valjda upravo policaja trebala da brine.“ – objašnjava Branislav za naš portal i postavlja ključno pitanje:

Zbog čega su se ti isti napadači, odnosno policajci u civilu koji su zetečeni u trenutku napada nalazili u Policijskoj stanici u Pećincima nakon napada i to u vreme kada nisu bili na dužnosti i u trenutku kada sam došao da se raspitam gde mu je dete i šta mu se dogodilo?

Obojica pretučenih mladića ne znaju šta je motiv ovog napada na njih, ali ono što jedino mogu da povežu sa napadom je to što su prethodno veče u tom istom lokalnom kafiću imali incident sa N.Ž, koji je, prema njihovim rečima, takođe zaposlen u Policijskoj stanici u Pećincima. S tim u vezi, šesnaestogodišnjak nam je objasnio šta se dogodilo prethodno veče:

Jedino što mogu da povežem s ovim jeste to što je u petak uveče jedan momak N.Ž. iz Ogara koji je malo stariji od mene i kojeg sam pre nekog vremena video u policijskoj uniformi došao za moj sto u lokalnom kafiću i rekao mi kako bi me išamarao, ali da trenutno nije ni mesto ni vreme. S tim dečkom sam imao nekih nesuglasica oko neke devojke, ali to nije bilo ništa strašno.“ – kaže M.R (17).

Đ.S. (19) ističe, takođe, da mu motiv ovog napada nije poznat, ali da ga jedino može povezati sa tom istom situacijom koja se dogodila prethodno veče u pomenutom lokalnom kafiću:

Jedino što mi je u glavi je događaj od petka uveče kada je N.Ž. iz Ogara kojeg poznajem od pre i za kojeg sam čuo da radi u policiji prišao meni i mom drugu M.R. i tom prilikom izbila je gurka zbog ranijeg sukoba oko neke devojke koji je postojao između tog dečka i mog druga.“ – kaže devetnaestogodišnjak.

Roditelji su uvereni da ovoga puta neće izostati pravovremena i pravedna reakcija nadležnih organa jer, kako kažu, nije ovo prvi put da se na brutalan i bahat način ugrožava bezbednost mladih u opštini Pećinci i batinjanjem od strane pojedinih policijskih službenika u civilu bukvalno na ulici sprovodi tzv. „divlja pravda“, posebno jer se ovde radi o maloletnom licu od 17 godina i licu iz društveno osetljive kategorije, 19-godišnjem momku romskog porekla. Roditelji dpdaju i to da nijedan od njih od ranije nije poznat policiji, te da nemaju policijske dosijee. I dok se čeka da se sedamnaestogodišnji M.R. vrati u školske klupe, a devetnaestogodišnji Đ.S. na posao, roditelji u razgovoru sa našom ekipom šalju jasnu poruku – zakon mora podjednako da važi za sve!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Iskreno se nadam da cete svi najebati iz supa jer ste obicna glupa seljana koja licne frustracije leci na drugima.Zečim brz oporavak ovoj deci a kerovima otkaze da kad ih sretnemo pisamo malo po njima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here