PROBUDITE KUVARA U SEBI! Kako pronaći inspiraciju za kuvanje

0
1856

Vizuelna prezentacija jela treba da bude odraz truda koji je u njega uložen. Kulinarstvo je umetnost pripremanja, ali i serviranja namirnica. Istovremeno podrazumeva i maštu i kreativnost. Kuhinja od nas zahteva da budemo vrhunski stvaraoci, zanatlije i umetnici, i to ne samo kada se radi o procesu pripreme jela već i kada je u pitanju njegovo serviranje. Posredstvom kulinarstva možemo izraziti svoju ličnost, svoje ukuse, a bezmalo i viđenje sveta.

U nastavku teksta potražite odgovor na pitanje – kako da servirate jelo kao u najboljem restoranu? Pronađite inspiraciju u sezonskim namirnicama koje koristite za pripremu obroka i magija kreativnog serviranja može da počne.

Zašto je važna vizuelna prezentacija jela?

Bilo da pripremate jedan od uobičajenih obroka za svoje najbliže, porodicu i prijatelje, ili za veoma posebnu priliku i iznenadne goste, način serviranja je podjednako važan. Ništa ne treba da bude prepušteno slučaju, čak i onda kada nemate poseban povod da se više posvetite vizuelnoj prezentaciji nekog jela. Naravno, u nedostatku vremena, sa kojim se savremene domaćice sve češće suočavaju, to nije uvek moguće. Ipak, nemojte nikad žaliti vreme uloženo u dekorisanje trpezarijskog stola i serviranje hrane, čak i ako je u pitanju samo jedan od svakodnevnih porodičnih obroka. Nesumnjivo je da lepo servirano jelo pozitivno utiče i na raspoloženje osobe koja ga konzumira, a takođe i pospešuje apetit. Učinite i najobičniji obrok, bez nekog posebnog povoda, najprijatnijim na svetu.

Neka vaša kuhinja bude vaš kulinarski atelje

Najpre, kuhinja treba da bude ugodan prostor, prijatan za rad, i da je u njoj uvek sve na svom mestu, kako biste imali dodatnu motivaciju da se posvetite kreativnom serviranju u lepom ambijentu. Za domaćice koje u njoj borave gotovo svakodnevno, svaki detalj u kuhinji može biti važan – od prostrane radne ploče uvek slobodne za rad, preko pribora koji će olakšati pripremu hrane, do lepih i čistih kuhinjskih pločica, lakih za održavanje. Zato je važno da već pri uređivanju (ili renoviranju) kuhinje posebnu pažnju obratite ne samo na materijal već i na dizajn i izgled pločica, koji vas mogu dodatno motivisati da više vremena provodite u njoj. Izbor je veliki, a kada su u pitanju pločice za kuhinju, Novi Sad pored Beograda ima odličnu ponudu pločica za vašu kuhinju iz snova, koja će vas inspirisati da u njoj provodite više vremena. Napravite od svoje kuhinje mali umetničko-kulinarski atelje.

Gde pronaći inspiraciju za jelo kao u najboljem restoranu?

Kada ste sebi obezbedili prostor koji je prijatan i inspirativan za rad, možete se posvetiti pripremi jela, a potom i dekorisanju. Onda kada vam ponestane ideja, uvek ih možete pronaći na Pinterestu, Instagramu, ili u svojoj omijenoj gostionici. Sigurno i vi možete da napravite nešto slično. Ipak, autentična lična kreacija je uvek najbolji izbor. Dajte mašti na volju, izmislite, budite inovativni i iznenadite svaki put svoju porodicu, voljenu osobu ili drage goste tako što ćete servirati jelo kao u najboljem restoranu. Ono suštinsko se krije upravo u detaljima. Ipak, kuhinju čine jednostavne stvari, pa nemojte preterivati sa „kićenjem“ ili dodavati „prstohvat nečega“ samo zato što to „izgleda lepo“. Smernice potražite na pijacama, u baštama, ribarskim mrežama… Dekoraciju i serviranje uvek uskladite sa tipom recepta i vodite računa da ne mešate baš sve sa svačim. Kulinarstvo ne treba svoditi na ekscentrični „kuhinjski performans“.

Serviranje hrane za najmlađe

Poznato je da su mališani poprilično izbirljivi i da je nekada jako teško ubediti ih da pojedu zdrav obrok. Neka u dekorisanju i serviranju obroka učestvuju i vaša deca, pustite ih da koriste sopstvenu maštu, tako će im svaki obrok biti ukusniji. Ovo može biti i jedan od odličnih načina za podsticanje njihove kreativnosti. Pravite zajedno najrazličitije oblike, životinje, omiljene likove iz crtaća. Papiri u boji i šarene salevete i slamčice mogu biti odlična dekoracija stola i činijica, a posebno će privući vaše mališane, čak i one koji nikada nemaju dovoljno apetita.

Potaž od povrća možete dekorisati tako što ćete gotov potaž sipati u zanimljivu posudu i napraviti „smajli“ od blanširane blitve npr. Nema tog mališana koji bi odoleo ovom zdravom potažu, koliko god da nije ljubitelj zeleniša i zdrave ishrane. Za zdravu užinu dovoljno je da skuvane žitarice po želji stavite u teglicu i dodate sveže sezonsko voće.

Igrajte se teksturama, oblicima, bojama…

Pet ključnih faktora koji su bitni za serviranje hrane jesu: boja, raspored, ravnoteža, tekstura, kao i koliko je lako konzumirati servirano jelo. Poigrajte se teksturama i oblicima, napravite ukusan, zdrav i lep obrok. Neka u hrani uživa i vaše oko, a ne samo nepce. Za uspešno dekorisano i servirano jelo važna je ravnoteža boja. Igrajte se kontrastnim teksturama, umacima i sosovima, kako bi jelo izgledalo zanimljivije. Pri tome, izbegavajte veštačke boje. Koristite živopisne sastojke (šargarepa, krompir, karfiol, zelena, salata, pasulj itd.).

Boja tanjira je takođe bitna, jer tanjir u ovom slučaju služi kao platno za vašu hranu. Idealno bi bilo da hranu servirate u tradicionalnom belom posuđu, posebno ako servirano jelo sadrži živopisne boje. I naravno, izaberite ono posuđe koje će vašim gostima omogućiti da jelo konzumiraju na praktičan način.

Neka ukrasi odražavaju suštinu vašeg jela

Ukrasi i detalji su sjajan način za oblikovanje vašeg jela, ali trebalo bi da se pridržavate nekih smernica prilikom njihove upotrebe. Oni treba da budu promišljeno iskorišćeni. Koristite jestive ukrase. Šta god da koristite kao dekoraciju (biljku, začin  itd.) neka to bude nešto jestivo, što doprinosi aromi i teksturi obroka… Badem, lešnik, sitno voće i mleveno orašasto voće mogu biti sjajan ukras za vaše mafine. Začinsko bilje je izuzetno zahvalno za dekoraciju. Npr. plavičasti cvetovi ruzmarina su česta dekoracija na tanjiru. Samo pazite kako kombinujete sve te aromatične trave, zbog specifičnosti njihovog ukusa i arome. Za biljnu hranu, svežu i osetljivu, i za sezonske namirnice, potrebno je najviše senzibiliteta, ali nam one upravo pružaju i najviše mogućnosti za kreativnost prilikom serviranja.

Umerenost i jednostavnost, pre svega

Ukoliko želite da servirate jelo kao u najboljem restoranu, važno je da tanjir ne bude prepunjen hranom. Servirajte manje porcije. Naravno da ćete želeti da servirate dovoljno hrane svojim gostima, ali manje porcije je, po pravilu, lakše oblikovati. Da vaše jelo ne bi izgledalo pretrpano, neka sadrži najviše šest elemenata. Posebno nemojte pretrpavati tanjir nepotrebnim uljima ili začinima. Neka kvalitet kuvanja govori sam za sebe.

Servirajte hranu odozdo ka gore. Aroma jela biće potupunija ako servirate hranu na ovaj način. Na primer, kada su u pitanju obroci koji sadrže više različitih tipova namirnica, neka vam meso posluži kao baza i secite ga vodoravno, kako bi njegov kvalitet došao do izražaja. Potom servirajte povrće (direktno na meso), i na kraju sve prelijte ukusnim sosom. Dobićete sjajnu kombinaciju ukusa, a uz to će servirani obrok izgledati neodoljivo.

Ukoliko želite da vaše jelo izgleda rustičnije, kao kod bake i deke na selu, ili u malim etno-restoranima, njegovo prezentovanje treba da bude jednostavno, bez komplikovanih vertikalnih kompozicija i mnogo kolorita. Uverite se u lepotu jednostavnosti. Ovakva jela možete servirati i na drvenoj dasci za posluživanje, rustičnog izleda.

Ukus jela koje je posluženo, njegov miris, kvalitet i svežina namirnica, način pripreme, ali i vizuelna prezentacija na tanjiru – sve je ovo u kulinarstvu podjednako važno. Prezentaciji hrane treba pristupiti baš kao i bilo kojoj drugoj umetnosti. Potražite inspiraciju i sami, kao gost vašeg omiljenog restorana, naučite malo tehnike, a zatim pronađite sopstveni stil i izraz.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here