Propadanje kulturno-istorijskog nasleđa širom Fruške gore

0
681

Prema pisanju medija, Zavičajni muzej u Čereviću potpuno je devastiran i zapušten, a eksponati prepušteni propadanju, pa je i porodica poznatog skulptora Jovana Soldatovića morala da povuče preostale preživele eksponate kako bi ih sačuvala. Opština Beočin, koja je (ne)brigu o ovom muzeju prepustila mesnoj zajednici, a ova očigledno nikome, potpuno oslikava tragično stanje u oblasti arhitektonskog i kulturno-istorijskog nasleđa.

Sličnu sudbinu doživljavaju brojni značajni kulturno-istorijski objekti na području Vojvodine, koji se polako urušavaju. Oni su u većini slučajeva daleko od očiju građana, jer su van gradova, ali šta reći za slučajeve kada su oni u samom centru grada, kao što je na primer poznata kafana „Bela lađa“ u Njegoševoj ulici u Novom Sadu. Ili za kuću Svetozara Miletića, ispred koje je donedavno svetlela reklama kockarnice, uz prećutno aminovanje gradske inspekcije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uprkos brojnim ukazivanjima od strane građana i pojedinih medija?

A kada je reč o Zavičajnom muzeju u Čereviću, čelnike Opštine Beočin očigledno ne interesuje renoviranje značajnih objekata na teritoriji te opštine, već su akcenat svog angažovanja dali na pronalaženje načina kako da napune prazan budžet uz pomoć donacija Fabrike cementa, tolerišući joj zagađivanje okoline. Slično su se i mnoge lokalne samouprave širom Srema, pa i Vojvodine, prepustile na volju pojedinačnim interesima tajkuna i investitora, od kojih pune budžet, ali i džepove pojedinaca. Za istoriju i kulturu daje se na kašičicu i samo pred izbore.

Poslednji slučaj je odluka Pokrajinske vlade od pre dve nedelje da izdvoji 137 miliona dinara za pripremu projektne dokumentacije za sveobuhvatno uređenje Sremskih Karlovaca. Dve godine je prošlo od gromoglasnih pokliča i najava velikih ulaganja u obnovu Sremskih Karlovaca, i nije se ništa uradilo, sem najužeg centra.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here