Prvih šest meseci NAJKRITIČNIJI: Šta sve treba da znaju vozači početnici?

0
1279

Postoji li lepši osećaj od onog kada nakon položenog vozačkog ispita sednete za volan svog automobila i prepustete se čarima vožnje? Zahvaljujući tome što ste postali vozač istovremeno ste samostalniji, nezavisniji, ali i odgovorniji. To što ste postali vozač i što imate slobodu da se odvezete gde poželite ima brojnih prednosti, ali i određenih nedostataka. Statistički podaci pokazuju da je prvih šest meseci vožnje nakon položenog vozačkog ispita najkritičnije za mlade vozače. Kako bi se što bolje snašli u novoj ulozi, vozači početnici treba da se pridržavaju svih bezbednosnih poruka i da poštuju i uvažavaju savete iskusnijih vozača.

Osnovni preduslov za upravljanje vozilom prema zakonu i AMSS podrazumevaju da je vozač punoletan, da ispunjava zdravstvene uslove i da ima prebivalište u Republici Srbiji. Takođe se podrazumeva da je položio vozački ispit, da mu nije zabranjeno upravljanje motornim vozilom, kao i da poznaje prvu pomoć.

Vozite bezbedno i poštujte ograničenje brizine

Prva i osnovna stvar je bezbednost u vožnji, tako da čim sednete u automobil neophodno je da se vežete. Sledeće što treba da uradite je da obavezno proverite mrtav ugao. To je prostor između onog koji vidite ispred sebe i onog u spoljašnjem retrovizoru, odnosno prostor koji retrovizori ne pokrivaju. Opravdano je i dobio naziv mrtav ugao. Imajte u vidu da je drugačiji u svakom vozilu, tako da pre nego što krenete iz stanja mirovanja, odnosno pre nego što se uključite u saobraćaj, morate da budete sigurni da vam je kretanje bezbedno. Isto pravilo važi i prilikom skretanja, kao i prilikom promene trake.

Kada se uključite u saobraćaj, brzinu obavezno prilagodite uslovima na putu. Naravno, ne treba da se trkate sa svima koji su brži od vas i uvek imajte na umu da ste vi početnik u vožnji. Obavezno poštujte ograničenje brzine i uvek uključujte pokazivač pravca kada prelazite iz jedne u drugu traku.

Redovno održavajte automobil

Jednom godišnje svi vozači su u obavezi pre registracije da vozilo podvrgnu detaljnom tehničkom pregledu. Poslednjih godina pravila su sve zahtevnija, tako da vozilo morate dobro pripremiti i otkloniti svaki mogući kvar kako biste nesmetano mogli da produžite registraciju. Redovno radite mali i veliki servis, a ako vam tokom vožnje nešto deluje neuobičajeno, obratite se mehaničaru. Ukoliko vam se iz nekog razloga desi bilo kakav kvar na putu, važno je da ne paničite, već da potražite pomoć. Šlep služba je u takvim momentima idealno rešenje, tako da bi bilo dobro memorisati njen broj u telefon kako ništa ne biste prepustili slučaju.

Vozači početnici moraju da voze uz prisustvo suvozača

Vozači početnici imaju probnu dozvolu, što podrazumeva da određeni period ne smeju da voze noću. Takođe ne smeju da voze sami, već isključivo uz prisustvo suvozača koji najmanje pet godina ima vozačku dozvolu. Ne ustručavajte se da pokažete da vas je savladao umor tokom vožnje, posebno ukoliko je sumrak i loša vidljivost. Zamolite suvozača da preuzme upravljač umesto vas. S vremenom, kada vam vožnja postane rutina, nećete imati ovih problema.

To što imate vozačku dozvolu i što možete da povezete prijatelje ne znači da treba da pravite žurku u kolima i da ludujete uz preglasnu muziku. Nezgode se najčešće dešavaju ukoliko vam drugi putnici odvlače pažnju.

Vozite na kraćim i poznatim relacijama

U početku vozite isključivo na kraćim i poznatim relacijama, odnosno na putevima koji su vam odranije poznati. Za početnike su kratka putovanja neuporedivo bolja u poređenju sa višesatnim putovanjima. S vremenom, kako budete sticali iskustvo i samopouzdanje, postepeno ćete produžavati relacije.

Tokom vožnje obavezno isključite zvuk na telefonu i ne obraćajte pažnju na njega. Iako je upotreba mobilnih telefona zakonom zabranjena tokom vožnje, mnogi vozači se dovijaju tako što razgovaraju putem zvučnika i mikrofona. Nemojte to da radite, jer će vam na trenutak odvući pažnju, što je dovoljno da napravite grešku. Ako baš morate da telefonirate, parkirajte automobil na proširenju i bezbedno obavite razgovor.

Izbegavajte sve što vam odvlači pažnju tokom vožnje

Postoje neke stvari koje iskusni vozači rutinski rade tokom vožnje, a koje početnici ne bi smeli sebi da dozvoljavaju. Podešavanje klime u automobilu, menjanje stanice na radiju, šminkanje na semaforu u retrovizoru su stvari koje morate izbegavati. Neka vaš pogled bude fokusiran na put ispred vas i uključite sva čula.

I što je najvažnije, prilagodite brzinu uslovima puta i ne pretičite drugo vozilo sve dok niste potpuno sigurni da je bezbedno.  Kasnije kao iskusan vozač moći ćete da vozite opuštenije i nećete biti u grču kao kada ste početnik. Ali pravilo koje važi za sve učesnike u saobraćaju je svakako – „Ne brže od života.“

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here