RUMA: Opština preuzela kuću Mileve Marić Ajnštajn

0
961

Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog zivota, prešla je u vlasništvo Opštine, obavestila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić javnost. Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine. Porodica Marić se  1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.

Kako je saopšteno iz rumske opštine, kuća u Železničkoj ulici broj 38, u kojoj je zivela porodica Marić i dalje postoji, ali je nazalost u jako lošem stanju. Njena istorijska vrednost je neosporna, ali zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, Opština nije mogla da preduzme korake ka njenoj obnovi.

– Sa zadovoljstvom saopštavam da su sadašnji vlasnici odlučili da poklone ovu kuću našoj opštini. Ovaj nesebičan gest omogućiće nam da renoviramo kuću i pretvorimo je u centar kulture koji će biti na ponos svima nama. Ova kuća će postati mesto gde ćemo moći da se divimo nasleđu Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika. – poručila je predsednica Ćirić.

Predsednica opštine Ruma je najavila potpuno renoviranje kuće poručivši da će kuća Mileve Marić postati “mesto inspiracije za buduće generacije”.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here