Španci spajaju Srem i Bačku mostom kod Neština

0
755

Do kraja ove godine trebalo bi da bude potpisan ugovor o izgradnji mosta preko Dunava od Bačke Palanke do Neština, koji sa još jednim fruškogorskim selom – Vizićem, pripada ovoj opštini, a nalazi se u Sremu.

Gradnja tog mosta, koji bi spojio bačku i sremsku stranu bačkopalanačke opštine, najavljena je pre deset godina u lokalnom parlamentu, a njenu izvesnost potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je tokom posete Bačkoj Palanci proteklog vikenda izneo da Vlada Srbije o izgradnji mosta Bačka Palanka – Neštin pregovara sa jednom španskom kompanijom.

Nadam se da ćemo ove godine imati rezultat tih pregovora i da ćemo konačno moći da potpišemo ugovor, jer Bačkopalančani i žitelji Neština i Vizića predugo čekaju taj most, koji će potpuno promeniti njihov život – rekao je Vesić.

Meštani ovih dvaju sremskih mogli su dosad da dođu do Bačke Palanke samo preko Hrvatske (!), prelazeći granicu kod Iloka u Vukovarsko-sremskoj županiji. Jedina spona sa Bačkom Palankom bio im je – i još je – most između ovog grada i Iloka.

Osim peripetija zbog kontrole i zadržavanja na granici, koje imaju svi stanovnici Neština i Vizića pri odlasku na posao, u školu ili nekom drugom potrebom u centar svoje opštine, poseban problem imaju poljoprivrednici iz ovih sela, jer od ulaska Hrvatske u EU ne mogu da prenose svoje proizvode preko mosta između Iloka i Bačke Palanke.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here