Čije MRTVE SVINJE plutaju Savom?!

2
1529

Nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak na kome se vidi kako Savom, u blizini Martinaca, uginule svinje plutaju rekom, javnost se sa pravom uznemirila s obzirom da se nalazimo u jeku epidemije Afričke kuge.

Mada je postojalo nezvanično saznanje da su svinje doplovile rekom iz Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine, veterinarska inspekcija je izdala hitan apel uzgajivačima životinja da sav nastali animalni otpad uklanjaju na propisan način, na za to predviđena mesta. 

Šta će još nadležni, osim apela, da preduzmu, saznali smo od Vladimira Nastovića, načelnika mitrovačke Gradske uprave za poljoprivredu.

To što smo videli u medijima, dešavalo se i ranije. Na žalost, oduvek su postojali neodgovorni proizvođači, stočari. oni koji se ozbiljnije ovim bave, znaju o čemu pričam. Na osnovu razgovora i mera koje smo počeli da radimo po pitanju afričke kuge svinja, imamo rezultateSprovode se biozaštitne mere i nadam se da više nećemo gledati ove neverovatne prizore na Savi – kaže načelnik Nastović.

Na pitanje šta bi mogao da posavetuje sve uzgajivače svinja, kaže:

To su mere orijentisane na sprečavanje kontakt zaraženih životinja sa zdravima. Sprovode se mere na svim farmana i mini-farmama. Treba apsolutno sprečiti kretanje i rezultati će biti vidljivi, a zaraza se neće širiti – dodao je Nastović.

Ljude je isprva zahvatila panika, bili su veoma nervozni zbog pojave afričke kuge svinja.

Polako su počeli da shvataju i sad razumeju ozbiljnost situacije. Ne treba dizati paniku već samo poštovati propise. Sad imamo dva ugrožena mesta na našoj teritoriji – istakao je Nastović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(A. Dražić)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here