Šta je to internet telefonija i kako funkcioniše VoIP sistem?

0
4197

Živimo u vremenu modernog poslovanja, u kom poslovne organizacije i operacije postaju sve složenije. Zbog toga su koordinacija i kontrola zaduženja i strategija svakodnevno pred brojnim izazovima, naročito kada je reč o velikim kompanijama. Međutim, bez obzira na veličinu i složenost  poslovanja, izazovi poslovnog procesa se prevazilaze na univerzalan način –  prvenstveno putem podataka, informacija i znanja.

Mnogi poslovni lideri tvrde da je informacija moć. Ova tvrdnja je opravdana samo kada prava informacija stigne do Vas u pravo vreme. Zašto je to bitno? Vrednost informacije ne leži samo u sadržaju, već i u radnjama koje proizilaze iz informacije.

Blagovremena obaveštenost o relevantnim faktorima poslovanja, pruža poslovnim liderima priliku da:

  • uvedu promene u način poslovanja i pristup klijentima,
  • unaprede trenutni status  
  • budu u korak sa konkurencijom.

Zakasnela informacija uglavnom neće biti od koristi, osim da poduči kroz već učinjene greške.

Prema tome, viši nivo poslovnog uspeha podrazumeva uvođenje promena u način na koji zaposleni komuniciraju. Danas, VoIP tehnologija ispunjava potrebe efikasne i pouzdane razmene informacija – kroz mogućnost upotrebe jedne brze internet veze za sve govorne, video i podatkovne komunikacije. Dodatna prednost VoIP sistema je skladištenje mnogo veće količine informacija u odnosu na konvencionalne načine.

Po kom principu funkcioniše VoIP?

VoIP (Voice over Internet Protocol) ili Internet telefonija je tehnologija koja Vam omogućava da upućujete glasovne pozive koristeći širokopojasnu internet vezu umesto uobičajene (ili analogne) telefonske linije.

Neke VoIP usluge dozvoljavaju da pozivate samo korisnike iste usluge, dok Vam druge pružaju mogućnost da uspostavite vezu sa svima koji poseduju telefonski broj – uključujući lokalne, međugradske, mobilne i međunarodne brojeve. Takođe, određene VoIP usluge rade isključivo preko Vašeg računara ili posebnog VoIP telefona, dok pojedine nude opciju korišćenja tradicionalnog telefona povezanog na VoIP adapter.

Dodatna prednost VoIP sistema je da pretvara govor u digitalne podatke, koji se mogu čuvati, pretraživati i distribuirati na gotovo bilo koji uređaj koji se povezuje na internet. Pored tradicionalnih telefonskih usluga, VoIP omogućava pristup smart aplikacijama, koje objedinjuju telefonske pozive, faks, govornu poštu, e-poštu, veb konferencije i druge vidove poslovne komunikacije, što značajno doprinosi produktivnosti Vaših zaposlenih.

Na koji način VoIP pospešuje poslovanje malih kompanija?

Jedna od najvećih zabluda o VoIP sistemima je da je ovaj telefonski sistem idealan samo za velika preduzeća. VoIP ima mnogo karakteristika koje Vam idu u prilog ako ste vlasnik male kompanije i želite da povećate uspeh svog poslovanja.

  • Jedna je od prednosti VoIP sistema je ušteda troškova poziva, posebno ako Vaše preduzeće redovno upućuje međunarodne pozive. Tradicionalne telefonske linije obično naplaćuju svaki minut razgovora, dok je pristup internetu jedina mesečna naknada u slučaju upotrebe VoiP-a.
  • Osim toga, možete snimiti sve pozive i biti bez brige da će Vaše kolege propustiti važna obaveštenja. Ovaj sistem Vam daje koristan uvid u prirodu poziva: vreme u koje primate najviše poziva od klijenata, njihova najčešća pitanja i druge važne informacije.
  • Pogodnost i udobnost koje pruža VoIP telefonski sistem ne ograničava Vašu produktivnost i obaveštenost na nivo kancelarije. Bez obzira gde se nalazite, ako imate pristup internetu, možete se prijaviti na svoj VoIP telefon. Ova prednost će Vam se posebno dopasti ako često putujete, jer ćete vrlo lako biti u toku sa dešavanjima kada ste van svog radnog okruženja. Jednostavno uzmite slušalice ili IP telefon i kontaktirajte svoje osoblje ili klijente. Uz sve to, internet telefonija se pobrinula da i kvalitet poziva bude na visini zadatka.
  • Uvođenjem internet telefonije u svoje poslovanje ćete značajno uštedeti na instalaciji i održavanju Vašeg novog sistema komunikacije. S obzirom da je instalacija izuzetno jednostavna, neće biti potrebe za angažovanjem stručnih tehničara. Takođe, VoIP softver jednostavno dodaje nove korisnike, a veb portal olakšava promene konfiguracije sistema, što će potrebu za tehničkom podrškom svesti na minimum.
  • Složićemo se da gotovo svaki posao zahteva određeni vid multitaskinga. Čak i kada to ne primećujemo, većinu zadataka obavljamo multitaskingom. VoIP sistem Vam omogućava da istovremeno šaljete dokumente, slike i video zapise dok aktivno učestvujete u razgovoru – sjajan način da bez problema održavate kvalitetne sastanke sa klijentima ili zaposlenima.
  • U slučaju tehničkih problema, poput prekida internet mreže, pozivi se uvek mogu proslediti na mobilne telefone i druge uređaje. Na taj način rizik od prekida napajanja neće negativno uticati na tokove dnevnih zaduženja u Vašim poslovnim jedinicama, te se u svakom momentu možete osloniti na pouzdanst VoIP sistema.

VoIP sistemi se prilagođavaju potrebama preduzeća, a njihova efikasnost je praktično bez nedostataka. Uspešna preduzeća širom sveta koriste blagodeti napredne internet telefonije i konkurentske prednosti koje ona pruža.

Ako ste zainteresovani da detaljnije istražite na koji način VoIP može unaprediti vašu organizaciju, puno informacija o tome možete pronaći na specijalizovanim sajtovima kompanija kao što je Videomont. Savremeni telekomunikacioni sistemi i kvalitetna korisnička podrška su faktori koje treba da razmotri svaki preduzetnik koji želi da olakša i unapredi svoje poslovanje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here