Sudija mitrovačkog Višeg suda OGORČENA pisanjem medija o njenoj presudi

1
13633

Pisanje medija o tome kako je Slobodan Sladojević (30)  iz Sremske Mitrovice, osuđen bez ijednog dokaza, samo na osnovu iskaza bivše devojke, za ubistvo Mladena Ilkića (78) jedna je vrsta pritiska na pravosuđe, smatraju u mitrovačkom Višem sudu.

„Sa navodima u medijima nemam potrebe da polemišem, imajući u vidu da je prvostepena presuda Slobodanu Sladojeviću (31) za ubistvo Mladena Ilkića (76) iz Vrdnika potvrđena u celosti od Apelacionog suda u Novom Sadu. Svi dokazi protiv Sladojevića, koji su navedeni u prvostepenoj presudi, prihvaćeni su i od tog istog suda. Da nije tako, Apelacija bi je ukinula.“

Ovako govori sudija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici Marica Jolić, koja je vodila ovaj proces. Ona je ogorčena što je dovedena u situaciju da putem medija obrazlaže ovaj slučaj, pogotovu posle napisa da je Sladojević osuđen bez dokaza.

Mladen Ilkić ubijen je u noći između 5. i 6. aprila 2017. u Vrdniku, gde je živeo sam. Manje od desetak dana posle ubistva, uhapšeni su Slobodan Sladojević iz Sremske Mitrovice i Snežana Ilkić (34) iz Vrdnika, koja je i rođaka ubijenog starca, kao osumnjičene za zločin. Posle godinu i po dana od ubistva, Viši sud u Sremskoj Mitrovici osudio je Sladojevića na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva, a Snežanu koja se teretila za teško ubistvo u pomaganju na 10 godina robije.

Presudu Sladojeviću potvrdila je i Apelacija u Novom Sadu, dok je Ilkićevoj kazna smanjena na pet godina zatvora. Oboje su na odsluženju svojih kazni.

Prvostepenom presudom, između ostalog se navodi da je Sladojević te večeri došao putničkim vozilom marke „mazda“ u Vrdnik po Snežanu, koja je uzela kanap, a zatim ga dala Sladojeviću, koji je na rukama nosio gumene „hirurške“ rukavice, a zatim su se odvezli do centra sela, pa do Mladenove kuće. Snežana je ostala da čuva stražu, a Slobodan je razvalio vrata kuće, starca udario više puta, a zatim mu vezao ruke iza leđa kanapom.

Prekrio ga je ćebetom i pritisnuo jastukom preko glave, a potom prevrnuo krevet zajedno sa Ilkićem. U presudi, Sladojević je iz fioke uzeo belu kovertu u kojoj se nalazio novac i iz nje Snežani dao 28.900 dinara, dok je ostatak novca zadržao.

Tokom suđenja izneti su svi materijalni dokazi, od telefonske komunikacije, preko SMS poruka, baznih stanica, do izjava svedoka, kojima je utvrđeno da je Sladojević kriv za delo koje mu se stavlja na teret – kaže sutkinja Marica Jolić.

Presudom Kasacionog suda od 27. 10. 2020. godine odbijene su kao neosnovane žalbe da se Snežana oslobodi od otpužbe ili da se predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, kao i da se Slobodan oslobodi od optužbe i predmet vrati Apelacionom sudu na ponovno suđenje. U presudi Kasacionog suda se između ostalog navodi i to da je Slobodan drugostepenu presudu primio dana 27. 8. 2020., a da su njegovi branioci zahtev za zaštitu zakonitosti protiv navedenih presuda podneli preko pošte 30. 9. 2020., odnosno po isteku propisanog roka.

(S. Kostić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Dragi novinari iz Sremskomitrovačkog portala – dobro je sto postojite. Ne znam nista o slucaju ali ako ne postoji „Materijalni Dokaz“, kako sudija moze doneti presudu? Pa, pobogu kako? Znate vi imate, od pre nekoliko godina, presudu u kojoj pise „Iako ne postoji ni jedan materijalni dokaz, ja dajem VERU?“ Dakle, sve je moguce i to ide i to prodje…Takodje, sudija Viseg Suda u SM. Sramota!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here