Sve što ste oduvek želeli da znate o vitaminu B

0
2307

Vitamini B grupe imaju vitalnu funkciju u mnogim fiziološkim procesima u organizmu. Svaki od ovih vitamina ima svoju ulogu u organizmu, ali često se i međusobno dopunjuju. Neophodni su za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, ali i za razmenu energije i sagorevanje masti.

Ukoliko se ishrana zasniva na prostim šećerima, potrebno je povećati unos vitamina B kompleksa, zbog toga što je ovakav način ishrane siromašan vitaminom B.

Vitamin B1 prevodi ugljene hidrate u glukozu, odnosno zadužen je za stvaranje energije. Utiče na bolju koncentraciju i pamćenje i veoma je bitan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Njegov nedostatak izaziva razdražljivost. Kroz istoriju je poznato da nedostatak ovog vitamina dovodi do bolesti koja se zove beriberi. Danas je ova bolest retka. Može se naći u voću, povrću i žitaricama,A naročito ga ima u integralnim žitaricama.

Vitamin B2 potpomaže rast i njegov nedostatak dovodi do usporavanja rasta, propadanja kože i slabijeg vida. Takođe nas štiti od slobodnih radikala. Nalazi se u svim namirnicama biljnog porekla, a najviše ga ima u orasima i drugom jezgrastom voću, kao i u klicama žitarica. Nalazi se takođe i u mleku.

Vitamin B3 je uključen u proces kontrole šećera u krvi, održava kožu zdravom i potpomaže funkcionisanje nervnog sistema. Nalazi se u namirnicama koje su bogate proteinima, pogotovo jajima i mlečnim proizvodima, a ima ga i u žitaricama.

B6 reguliše metabolizam proteina i učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Njegov nedostatak povlači za sobom umor, nervozu, anemiju i kožna oboljenja. Zadužen je za izgradnju imunog sistema.  Možemo ga naći u integralnim žitaricama, voću, povrću, mleku, jajima i mesu. Avokado, banane, orasi i soja su najbolji izvori ovog vitamina.

Vitamin B12 je neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i njegov nedostatak dovodi do ozbiljne anemije i degenerisanje nervnih vlakana kičmene moždine. Neka istaživanja pokazala su da bolesnici od Alchajmerove bolesti imaju nizak nivo ovog vitamina u organizmu. Najbolji izvori ovog vitamina su iznutrice, morski plodovi, riba, meso, jaja, sir.

U biljkama se nalazi u veoma malim količinama, tako da se potrebe za ovim vitaminom ne mogu zadovoljiti prilikom veganske ishrane.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here