U SREMU ŽIVE NAJGORI VOZAČI U SRBIJI?! Jedna stvar opasnija od pijane vožnje!

1
3625

U Vojvodini su ubedljivo najnedisciplinovaniji vozači kada je reč o upotrebi mobilnih telefona u vožnji u naseljenom mestu, pokazalo je istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prvo mesto na listi nepažljivih vozača pripalo je građanima iz Sremskog regiona, najviše iz Rume i Sremske Mitrovice, gde čak šest odsto vozača koristi mobilni telefon u vožnji, što je, kako u Agenciji navode, veoma visok procenat. U stopu ih prate vozači sa teritorije Kikinde (5,6%), Novog Sada (5,2%), Subotice (5,1%), Zrenjanina (4,9%) i Sombora (4,6%).

Za Vojvođanima neosetno „kaskaju“ vozači koji žive na području koje je u nadležnosti Policijske uprave Valjevo (4%), a zatim oni koji voze drumovima za koje je nadležna Policijska uprava Vranje.

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje postala je svakodnevna pojava koja je prema rečima stručnjaka prerasla u jako rizičnu i opasnu naviku. Veliki broj studija i istraživanja kod nas i u svetu godinama ukazuje na negativne posledice upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje na bezbednost saobraćaja, uz upozorenja da je 25 odsto svih saobraćajnih nezgoda povezano sa distrakcijom (poremećaj pažnje).

Kazna za upotrebu mobilnog telefona u saobraćaju nije ograničena samo na vozače, već može važiti i za pešake.

Ukoliko pešak koristi telefon dok je na pešačkom prelazu, može platiti kaznu u visini od 3.000 do 12.000 dinara, a ukoliko prelazi ulicu sa slušalicama, visina kazne se kreće od 5.000 do 30.000 dinara. Ukoliko vozač na bilo koji način koristi mobilni telefon tokom vožnje, visina kazne iznosi 10.000 dinara. Vozači ne smeju ni da koriste telefon dok je ogromna gužva ili dok čekaju zeleno svetlo na semaforu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Mondo)

1 COMMENT

  1. Čuj 6%. Pa min 50%. Dok šetam gradom vidim da svaki drugi vozač telefonira. Omiljena poza im je da se zavale u sedište, jednom rukom drže volan, a u drugoj je visoko pogidnut telefon, valjda da svi vide, da misle kako su face, poslovni ljudi. Nedavno me je sin vozio iz bgd i videla sam idiota koji drži telefon na volanu i kuca poruku. Naravno, opet policija ne radi svoj posao. Važnije im je da naplate pogrešno parkiranje, nego da love ovakve idiote, koji ugrožavaju živote.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here