UPRAVLJANJE LIČNIM FINANSIJAMA: Koliko je štednja važna za stabilan kućni budžet?

0
566

Svi smo se nekada našli u situaciji da nemamo dovoljno sredstava za pokrivanje svih mesečnih troškova. Koliko god dobro vodili budžet dešavaju se vanredni izdaci i to je samo deo najvećeg broja razloga zašto svi prihodi nisu dovoljni za sve finansijske izdatke tokom jednog meseca iako su planirani.

Dinarska i devizna štednja mogu mnogo da pomognu u stabilizaciji odnosa između prihoda i rashoda kada se lako na raspolaganje stavlja sačuvana suma koja pokriva sve rashode i stavlja na raspolaganje novac za neka ulaganja koja inače ne bi bila moguća.

Zašto je štednja važan deo svakog budžeta?

Za razliku od one štednje u slamaricama koja samo stoji i troši se za najhitnija stanja, ekonomisti predlažu da se u bankama odvaja dinarska i devizna štednja kao način pametnog sklanjanja viška sredstava koji služi da se finansiraju svi rashodi, neplanirane kupovine i ostvare želje, a da se pri tome ne uzimaju krediti ili da oni budu u manjem obimu.

I kreditne linije su dosta dobre, ali su najbolje kao namenske jer je kamatna stopa manja, ali ako planirate neke buduće troškove onda je štednja bolji izbor jer se na vreme čuva novac, uvećava kroz kamatu i odvaja za buduće rashode.

Dinarska ili devizna štednja – pitanje je sad?

Devizna štednja je nešto što naši građani vole, ali dinarska štednja donosi veću kamatnu stopu. Sa deviznom štednjom se privlači najveći broj štediša, ali je potrebna konverzija da bi se novac trošio. Takođe, devizna štednja je češći izbor za dugoročnu štednju i opcija za čuvanje novca.

Ekonomisti predlažu kombinaciju gde se sa dinarskom i deviznom štednjom ostvaruje različit profit, ali i različite valute su na raspolaganju i u različitim vremenskim periodima.

To olakšava raspolaganje novcem i omogućava da se u svakom trenutku ima dovoljno novca za sve rashode i sva trošenja.

Zašto novac treba čuvati u banci?

Kada se novac čuva u kući, slamarici, u ormanu, na najvišoj polici… on stoji, ne zarađuje, ne uvećava svoju vrednost. U banci dobija kamatu i zato je atraktivan način uvećanja sredstava za sve više korisnika.

Čuvanjem novca u kući stvara se rizik od krađe ili nenamernog uništenja ušteđevine pa se pravi ogromna šteta koja bi bila sprečena da se novac čuvao u banci, bio osiguran od strane države i zarađivao tokom boravka na računu.

Čuvanjem dinarske ili devizne štednje u banci se dobija pristup i drugim bankarskim uslugama što pomaže da se pravilno vode finansije i ostvari veća razlika između dobitka i rashoda.

Da li ste poželeli nešto za šta niste imali novca? Razmislite o kontinuiranoj štednji koja će da donese dovoljno novca za ovakve i sve druge kupovine.

Sa štednjom imate dovoljno da svakog meseca finansirate vanredne rashode, ulaganja i izdatke. Ona donosi i prostor za još veću štednju i tako pravi dovoljno mesta  za planiranje svih kupovina samo zato što se novac raspoređuje onda kada postoji višak i usmerava u periode kada postoji manjak.

Na vama je da istražite ponudu banaka i da odaberete onu koja ima najvišu kamatnu stopu sa najboljim uslovima. Uložite novac i vodite stabilan kućni budžet.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here