Zašto nas putovanja čine srećnima?

0
728

Putovanja menjaju ljude na različite načine – pozitivno utiču na fizičko i mentalno zdravlje i izazivaju pozitivne emocije, pre svega sreću. Nakon što dobro isplanirate odmor, u trenutku polaska na put osetićete uzbuđenje i radost. Javiće se olakšanje jer iza sebe ostavljate svakodnevne obaveze i poslove koje ste obavljali mesecima unazad i koji su vas iz dana u dan sve više opterećivali.

Bez obzira da li ste odabrali more, planinu, posetu poznatim svetskim gradovima ili bilo koju drugu destinaciju koju agencije za putovanja nude, vaše putovanje će vas opustiti i učiniti da budete srećni. Možemo sa potpunom sigurnošću reći da su putovanja tajni sastojak srećnog života. Evo nekoliko razloga zašto ona pomažu ljudima da se osećaju srećnije i zadovoljnije.

#1 Putovanja stvaraju trajna i lepa sećanja

Rezultati jednog istraživanja na Univerzitetu Kornel iz 2017. godine, otkrili su da je sreća veća kada otputujete na godišnji odmor nego kada kupite neku materijalnu stvar. Ako kupimo fizički predmet, naše uzbuđenje će postepeno nestajati kako se budemo navikavali na njega. Sa druge strane, ako ulažemo u iskustva sa putovanja to će doneti radost i uspomene koje će trajati duže vremena, često i ceo život.

Na primer, trošenje novca na najnovije pametne telefone ili markiranu odeću neće vam doneti istu količinu sreće kao što je mogu doneti iskustva i sećanja sa putovanja. Posle nekoliko nedelja ili meseci, navići ćete se na telefon, a s obzirom da tehnologija napreduje munjevito brzo, verovatno ćete za manje od godinu dana poželeti nov uređaj. Iskustva sa putovanja možda mogu pomalo “izbledeti”, međutim, oni najbitniji trenuci koji su vas usrećili biće zauvek zabeleženi u vašim glavama. Putovanja stvaraju trajne uspomene. Uspomene koje ćete rado deliti sa drugima, a koje vam niko ne može oduzeti.

#2 Bogati ste onoliko koliko prijatelja imate

Pored već postojećih prijateljstava, putovanja doprinose izgradnji novih veza i sticanju novih poznanstava i prijatelja od kojih neki mogu biti za ceo život. To je prilika da upoznate ljude koje inače nikada ne biste upoznali u životu.

Recimo, ako se nađete u “nepozantoj” situaciji zajedno sa ljudima koje ste tek upoznali lakše ćete se povezati i bolje sprijateljiti. Iako prijateljstva koja se sklope na letovanju ili zimovanju ne moraju da se održavaju stalno, ukoliko se sretnete sa “starim” prijateljem lako ćete se ponovo povezati, i bićete srećni što ga vidite. Bilo da je u pitanju romansa, prijateljstvo ili poslovna veza, izgradnja dobrih odnosa je jedan od razloga zašto su putovanja važna i zašto kod ljudi izazivaju sreću.

#3 Putovanja povećavaju kreativnost

Psiholozi objašnjavaju da putovanja mogu gotovo u potpunosti transformisati ljudski mozak, jer se u njemu tada skladište nova iskustva i informacije koje su povezane sa -zadovoljstvom i srećom. Kada vam se mozak odmori od svakodnevnih obaveza i rutina, postajete kreativniji i produktivniji.

Zato, kada odete na letovanje potpuno se opustite i ne razmišljate o obavezama koje vas čekaju kada se vratite sa odmora. Uzmite ono što vam priroda nesebično nudi ili se u potpunosti stopite sa kulturom naroda iz zemlje koju posećujete, kako biste što bolje razumeli potrebe tamošnje prirode i ljudi. Sam put iz jedne zemlje u drugu ili iz grada u grad, bez razumevanja kulture nove sredine u kojoj se nalazite, neće napraviti nikakvu razliku.

#4 Sreća je u zdravlju

Brojna istraživanja su pokazala da putovanja pozitivno utiču na naše zdravlje i sreću. Jedna studija sa ispitanicima penzionerima, koju je sprovela Globalna komisija za starenje i Centar za studije Transamerika, otkrila je da žene koje putuju najmanje dva puta godišnje imaju manje šanse da dobiju srčani udar od onih koje na odmor odlaze jednom na svakih pet godina. Sličan procenat je dobijen i kada su u pitanju muškarci.

Sreća i zdravlje idu jedno uz drugo. A jedan od načina da ostanete srećni i zdravi je da što češće putujete. Ukoliko je u pitanju letovanje na moru, dokazano je da će sunčevi zraci imati velikog uticaja na nivo vitamina D u vašem organizmu. Sunce i toplota nas generalno čine srećnijima i raspoloženijima, za razliku od hladnoće i oblaka.

#5  Upoznajte sebe, budite srećni

Prema istraživanju sajta Booking.com, koje je vodila Marie Claire, 65% anketiranih ispitanika smatra da su njihova iskustva tokom boravka u inostranstvu uticala na povećanje samopouzdanja. Razlog tome je što se ljudima nudi mogućnost da se istaknu, bez pritiska spolja i to tempom koji njima najviše odgovara.

Takođe, putovanja, posebno ona na koja krećemo sami, prilika su da otkrijemo sopstven granice i proširimo vidike. Poseta nekom mestu koje budi u nama osećanja, može nam pomoći da se ponovo povežemo sami sa sobom. Zato je “unutrašnje putovanje”, odnosno ono što doživljavamo u sebi, podjednako važno kao i “fizičko putovanje”. Drugim rečima, osim u putovanju, sreću treba tražiti i u sebi.

#6 Putovanje pruža mogućnost učenja

Latinska poslovica kaže: “Svako je kovač vlastite sreće”. Ukoliko učite, moći ćete da steknete nova znanja o različitim jezicima i kulturama, a putovanje je jedan od najzanimljivijih načina da učite. Daleko je lakše učiti dok putujete nego kada uzmete knjigu u ruke. Letovanja su daleko živopisnija i mnogo lakše ih pamtimo nego informacije iz knjige koju pročitamo. Ono što vidite na putovanjima možda će vam nekada dati ideju da rešite neke od problema. 

Takođe, ako putujete u zemlju u kojoj do sada nikada niste bili, susrešćete se sa novim jezikom, vama nepoznatim. Bilo bi dobro da naučite par osnovnih fraza. Osim što će vam pomoći da se lakše sprijateljite sa starosedeocima i iskažete im zahvalnost za dobrodošlicu, “vežbaćete” i vaš mozak. Učenje jezika je odlično za neurone u vašem mozgu. Neke studije, poput one sa Univerzitete u Pensilvaniji, potvrđuju teoriju da učenje novog jezika odlaže početak Alchajmerove bolesti.

Ako se još uvek niste odlučili da li ćete ovo leto provesti na moru, planini ili posetiti neke evropske prestonice, nadamo se da su razlozi za sreću koje smo naveli sasvim dovoljni da kažete “da”. Ulaganje u putovanje vam može doneti više sreće i koristi nego kupovina materijalnih stvari, jer se iskustva sa putovanja pamte ceo život i niko vam ih ne može ukrasti, koliko god ih delili sa drugima. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here