KOMPOZITNE FASETE: Staza ka osmehu inspirisanom Holivudom bez preteranih izdataka

0
666

Ukoliko želite da unapredite izgled svojih zuba i dođete do estetski atraktivnog osmeha bez velikih finansijskih investicija, kompozitne fasete predstavljaju optimalno rešenje.

Ove fasete su izrađene od istog materijala kao i bele plombe i dolaze u različitim bojama i nijansama. Na zub se nanosi tanak sloj, obično debljine nekoliko milimetara.

Kompozitne fasete su značajan korak za postizanje savršenog holivudskog osmeha, koji je mnogi danas priželjkuju.

U ovom tekstu istražićemo detaljno definiciju kompozitnih faseta, proces njihovog postavljanja i trajnost.

Šta su kompozitne fasete?

Kompozitne fasete, poznate i kao ljuspice za zube ili viniri, su vrsta protetskog rada korišćena za rešavanje raznih problema na prednjim zubima. Njihova primarna svrha je ispravljanje diskoloracije, manjih oštećenja i razmaka između zuba.

Moderni tipovi kompozita imaju izvanredne fizičke karakteristike i estetske osobine.

Kada je potrebno rešiti problem samo na jednom ili dva zuba, kompozitne fasete su odlično i praktično rešenje. Stomatolog će se truditi da prilagodi boju faseta kako bi što bolje odgovarala boji susednih zuba.

Ipak, treba znati da je postizanje potpuno identične boje okolnih zuba nije uvek moguće.

Kada je moguće koristiti kompozitne fasete?

Kompozitne fasete se nanose direktno na zubnu gleđ u tankom sloju, obično debljine od 0,1 do 0,8 milimetara.

Najčešće se koriste na prednjim zubima radi postizanja boljeg estetskog izgleda, usklađenosti boje zuba i često traženog značajno beljeg osmeha.

Ono što je važno napomenuti je da se kompozitne fasete preporučuju samo ako su zubi zdravi ili uspešno lečeni.

Dakle, kompozitne fasete se savetuju u sledećim slučajevima:

  • Kada postoji razmak između zuba.
  • Za ispravljanje blagih nepravilnosti položaja prednjih zuba.
  • U slučajevima kada je promena boje zuba rezultat vađenja živca ili traume zuba.
  • Kada se želi promena oblika ili dužine zuba.

Ugradnja kompozitnih faseta: Postupak i faze

Kada stomatolog potvrdi da je pacijent pogodan kandidat za postavljanje kompozitnih faseta, prvi korak je određivanje nijanse kompozitnog materijala koja najbolje odgovara prirodnoj boji pacijentovih zuba.

Zatim sledi blagi i neinvazivan proces brušenja u tankom sloju kako bi se zubna površina pripremila za postavljanje faseta. Stomatolog će postaviti kompozitnu fasetu na zdrav ili izlečen zub, ili će obaviti minimalno brušenje koje je potpuno bezbolno.

Nakon toga, proces se nastavlja slično kao kod postavljanja belih plombi. Najpre se primenjuje tanak sloj vezivnog materijala, nakon čega sledi nanos kompozitnog materijala. Na kraju dolazi završna obrada i poliranje zuba.

Izrada kompozitne faseta je nešto duži proces u poređenju s postavljanjem plombe na bočnim zubima, jer se posebna pažnja posvećuje estetici i savršenom usklađivanju boja.

Koje su prednosti kompozitnih faseti u odnosu na krunice?

U savremenoj stomatologiji, kompozitne fasete su sve popularnije jer zahtevaju minimalno brušenje zuba u poređenju sa krunicama.

Međutim, da bi se postavile fasete, zubi moraju biti dosta očuvaniji i sa boljom prognozom nego kada je potrebno postaviti krunice. Takođe, oko 90% zuba ostaje u prvobitnom stanju.

Dakle, ako pacijent ima dobru zubnu supstancu, veoma očuvan ili potpuno zdrav zub, tada je preporučeno postavljanje faseta kao rešenje.

S druge strane, ukoliko zubi nisu u tako dobrom stanju, ako je zubna supstanca slabo očuvana na zdravom ili izlečenom zubu, tada je pravo rešenje postavljanje zubne krunice.

Kompozitne fasete mogu imati dug vek trajanja, posebno ako su pažljivo izrađene, ali je važno uzeti u obzir određene faktore koji mogu uticati na njihovu trajnost. Pušenje i konzumiranje obojenih napitaka mogu ubrzati promenu boje kompozitnih faseta. Kvalitet materijala koji se koristi za izradu takođe ima važnu ulogu u sprečavanju ovog problema.

Isto tako, ishrana može da utiče na njihovu dugotrajnost. Zato bi trebalo izbegavati hranu poput tvrdog voća ili povrća, kao i grickanje semenki jer to sve može da ošteti fasete. Loše navike kao što su odgrizanje konca ili selotejp trake takođe mogu prouzrokovati oštećenja.

Ponekad su potrebne korekcije, posebno ako su kompozitne fasete izložene većem stresu. Ovo može uključivati popravku oštećenih delova ili ivica. Srećom, ove korekcije su obično brze i jednostavne.

Kako sačuvati kompozitne fasete?

Prilikom održavanja kompozitnih faseta, važno je pratiti iste korake kao i za negu prirodnih zuba. Redovno pranje zuba, upotreba zubnog konca ili oralnog irigatora (tuša) su nužni.

Osim toga, redovne poseti stomatologu dva puta godišnje su obvezni radi pregleda i profesionalnog čišćenja zuba, te po potrebi peskiranja.

Tokom ovih poseta, fasete se takođe mogu polirati kako bi se povratio sjaj i očuvao estetski izgled.

Za pacijente koji stežu ili škripe zubima tokom noći, preporučuje se izrada posebne folije za zube nakon postavljanja faseta. Ova folija će ih zaštititi od mogućih oštećenja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here