Najvažnije karakteristike koje treba da ima svaka dobro organizovana kućna kancelarija

0
1010

Posao od kuće zahteva dobro organizovan prostor koji je kreiran i osmišljen kako bi olakšao sve zadatke koje je potrebno uraditi. Kako se sve više ljudi odlučuje za rad od kuće, tako se i u većini domova nalaze razne kancelarije čiji raspored i funkcionalnost zavise od onih koji koriste ovaj prostor. Većinu kancelarija, pak, ne odlikuje dobra funkcionalnost i organizovanost prostora što može znatno da utiče ne samo na količinu posla, nego i na funkcionalnost. Stoga je potrebno obratiti pažnju na pojedine elemente koje treba da poseduje svaki radni prostor koji je sređen u skladu sa mogućnostima i onom nešto praktičnijom stranom.

Privatnost na prvom mestu

Ukoliko ste proveli barem jedan dan radeći od kuće, znate koliko je privatnost bitna kako biste uspeli da obavite sve što ste zamislili. Rad od kuće donosi brojne benefite i iako ste u mogućnosti da budete sa svojim članovima porodice i usput obavite neke od kućnih poslova, upravo su ovo i glavni razlozi zašto ne možete da se fokusirate na posao. Pronađite kutak u kom ćete moći da napravite radni prostor u kom vas niko neće ometati i koji nije u delu životnog prostora u kom članovi porodice vole da provode vreme. 

Udobnost za rad i pauze

Pored osnovnih sredstava za rad, koji u većini slučajeva podrazumevaju računar, biće vam potreban i nameštaj koji treba da bude u skladu sa vašim potrebama. Ergonomski nameštaj koji je namenjen za korišćenje upravo u ovim situacijama će učiniti duge radne dane komotnim i prijatnim i sprečiće dugotrajne posledice po vaše zdravlje. Ne morate voditi računa o izgledu koliko o praktičnoj i komfornoj strani, te birajte nameštaj koji vam odgovara na osnovu posla kojim se bavite i vremenu provedenom kako biste obavili sav posao.

Potrebni uređaji

Kada radite od kuće, imate mogućnost da sami birate uređaje koje ćete koristiti te je potrebno da se opredelite samo za one najkvalitetnije kako biste sebi omogućili da obavljate odličan posao. Najbitnija stavka je definitivno računar i jedna od glavnih prednosti rada od kuće je ta što se možete odlučiti ili za desktop ili laptop računar, u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti. Pored toga, štampač je uvek koristan uređaj, ali morate voditi računa o svim propratnim elementima. Posebno je bitno da uvek imate pri ruci potrebne komponente, kao što su  odgovarajući toneri za štampače kako biste uvek bili spremni za štampu dokumenata.

Organizacija stvari

Kako vreme bude prolazilo, tako će se i stvari gomilati u vašoj kancelariji. Mana kućnih kancelarija jeste da ponekad ne umemo da napravimo jasnu granicu između radnog i životnog prostora te je potrebno da uvek znate gde vam se nalaze stvari potrebne za rad. Na kraju svakog dana sklonite sve što nije vezano za vaš posao kako bi vas sledećeg dana dočekale samo stvari koje su vam neophodne. Ovo se odnosi i na sitnice kao što su dodatni papiri koji se tiču privatnih stvari, razno posuđe koje ste koristili tokom pauze ili knjige koje ste odložili na radni sto.

Prostor za odlaganje

Radni sto je površina na kojoj treba da se nalaze samo stvari koje koristite u datom trenutku. Sve ostalo što ne zahteva vašu stalnu prisutnost i nadzor treba da bude odloženo na odgovarajuće mesto. Jedna od opcija je pravljenje polica u vašoj kancelariji ali imajte na umu da ovaj vid odlaganja zahteva i veći prostor. Sa druge strane, uvek se možete osloniti na razne kutije koje ćete moći da premeštate i tako napravite sebi prostor ukoliko se za to stvori potreba.

Kućne kancelarije su prostor koji treba da bude dobro optimizovan i pokaže vaše radne navike. Upravo zato je potrebno uložiti malo vremena i truda kako biste stvorili prostor u koji ćete rado dolaziti svaki put kada se stvori potreba za tim. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here