SUD SPREČIO PRODAJU HOTELA „SIRMIUM“: Zakon pobedio bezakonje!

8
8154

Kako Sremskomitrovački portal ekskuzivno saznaje, rešenjem Privrednog apelacionog suda u Beogradu od 14.januara potpuno se ukida presuda mitrovačkog Privrednog suda u vezi prodaje Hotela „Sirmium“ kompaniji „Imperijal Agro“!

Ova vest predstavlja dobar pokazatelj rešenosti države Srbije da raščisti sa nezakonitim postupanjima i prokriminalnim spregama koje se valjaju unutar pojedinih državnih institucija.Ovog puta debakl je doživeo sremskomitrovački Privredni sud čiju presudu je u potpunosti srušio Apelacioni privredni sud u Beogradu. Od sedam tačaka prvostepene presude, šest je ukinuto kao nezakonite.

Ipak, sa druge strane, ovakva presuda otvara neka pitanja kada je reč o načinu na koji funkcioniše lokalno mitrovačko pravosuđe. Prvo i osnovno, kako može mitrovački Privredni sud na čelu sa Ljiljom Komšić, da preko pojedinih stečajnih sudija donosi odluke i presude kojima se imovina velike vrednosti nezakonito (uz spregu sa likvidacionim i stečajnim upravnicima), dodeljuje izabranim subjektima.

Tokom septembra čitaoce smo upoznali sa pokušajem da se hotel Sirmium proda za „tepsiju ribe“, o čemu smo pisali u člancima:

hotel-sirmium-pred-prodajom-ko-su-tajanstveni-kupci

stigla-i-druga-ponuda-za-hotel-sirmium-u-cetvrtak-pada-odluka-o-novom-vlasniku

kompanija-imperial-agro-novi-vlasnik-hotela-sirmium

U ovom „poslu“ tada su učestvovali likvidacioni upravnik Sirmium Resorta Dragan Rađenović, stečajni upravnik „Agrosemena ad u stečaju“ Saša Mitrović i Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, uz još nekoliko lica angažovanih da, za ko zna čije interese uplate novac koji nemaju, niti mogu da ga imaju. Najpre je to bio propali pokušaj konzorcijuma tri fizička lica (Mirjana Miražić, Sava Stevanović i Zoran Laketić), a onda je firma Imperijal Agro iza koje stoji porodica Ostojić dala bolju ponudu, i igre oko navodne kupovine su nastavljene daleko od očiju javnosti.

Da podsetimo, sudskim veštačenjem je određeno da je vrednost poslovnog objekta hotela Sirmium 4,16 miliona evra.

E sad, ideja je kako to kupiti za par desetina ili stotina hiljada evra? Jednostavno, formira se interesni kružok radi preuzimanja hotela Sirmium po principu „papir levo, papir desno“ i onda pojedine stečajne sudije otvore vrata i pripreme pečat Privrednog suda.

Prošle godine (krajem septembra, kada smo pisali o tome) izgledalo je kao da je ta igra uspela. Javnost je upoznata da je Hotel uspešno prodat „poznatoj mitrovačkoj porodici Ostojić“ za 550.000 evra. To su preneli i neki beogradski mediji: (https://informer.rs/vesti/srbija/551952/hotel-sremskoj-mitrovici-prodat-550-000-evra-sirmium-kupio-zemljoposednik)

Međutim, to nije bio kraj cele priče, jer je pravosudna utakmica nastavila da se igra na višim instancama, otpornim na uticaje izvesnih lokalnih moćnika.

U pozadini trajanja tog drugostepenog sudskog procesa odigravao se još jedan nezakonit pokušaj da se ispod žita zgrada hotela Sirmium uknjiži navodnom kupcu. Navodni kupac hotela Sirmium, kompanija „Imperijal Agro“ pokušao je da overi ugovor o kupovini zgrade hotela kod notara, kako bi se preduhitrile i izigrale sasvim izvesne sudske odluke drugostepenog suda, za koga je bilo jasno da neće suditi po načelima sprege navodnih kupaca i njihove produžene ruke u pravosudnom sistemu.

Međutim, to se završilo bez uspeha. Za razliku od pojedinih stečajnih sudija Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici, likvidacionog i stečajnog upravnika, notari su se držali zakona i odbili su da overe  ovu navodnu kupovinu, zbog brojih sporova i zabeležbi koje su upisane u katastru Republičkog geodetskog zavoda.

Pitanje koje se logično nameće odnosi se nasmisao ovog serijala nezakonitosti koji dolazi od strane onih čiji je posao da rade po zakonu i štite zakon?

Da li je kupovina hotela ustvari usluga koju za račun i potrebe skrivenih vlasnika vrši Imperijal Agro iza koje stoji uspešna poljoprivredna porodica Ostojić

Koncept kupovine gde se pojavljuje naizgled kredibilan kupac koji nema veze sa onim što kupuje, jer je isturen da završi posao za druge (anonimne kupce), naziva se u ekonomskoj teoriji – „Beli konj“.

E sad, kakvu ulogu u tome imaju pojedine stečajne sudije, stečajni i likvidacioni upravnici Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici i da li su i oni deo sprege lokalnih tajkuna i političkih moćnika, koji treba odrade posao za “belog konja”?

Na to pitanje najbolje je odgovorio Apelacioni privredni sud u Beogradu, potpunim ukidanjem presude Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici od 12. oktobra 2020. godine. Presude i radnje kojima su nastojali da omoguće nezakoniti transfer hotela Sirmium tzv.belom konju, a posle ko zna kome, ukinute su i proglašene nezakonitim.

Ovakvom presudom, upis vlasništva nad hotelom Sirmium, za „Imperijal Agro“ porodice Ostojić, postaje nemoguća misija. Saga o hotelu se nastavlja, ovog puta sa najavljenim krivičnim prijavama za one koji su svesno kršili zakon u nastojanju da pomenuti „beli konj“ prvi preseče ciljnu vrpcu. Nažalost onih koji su ga pripremili za trku i kladili se na njega, on je diskvalifikovan zbog korišćenja nezakonitih sredstava.

Ipak, ljubiteljima konjskih trka poznato je da konji nisu odgovorni zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava, već oni koji su im to obezbedili i sproveli.

Vreme je za njihovu odgovornost!

(M. Milivojević)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

8 COMMENTS

  1. Ej zakon je pobedio nezakonje.Kako možete tako da pričate.Katastrofa.Eto vam sad hotel nek propada u samom centru grada.

  2. Bilo bi korekto od novinara Milivojevica da napise i ko je Igor Sabo i kako je on dosao do hotela pa da narod zna istinu.

  3. Pa cela ideja je bila da Ostojici kao kupe hotel i da posle par godina vrate hotel Sabu. Jasno kao dan…

    • Hotel je Sabo uzeo, sa Savicem. To je jasno. Ljilja Komsic dobra sa Kaicem i Djermsnovicem, pa se malo natkuruju. Ni kopali, ni orali..

  4. Ljilja Komsic.. Pitajte gospodju ko je Antun Kaic, Dusan Djermanovic… Ups, Izvin’te, molim Vas!! Cestit neki svet! Cudo jedno!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here